Hoge werkdruk, sociale angst of misschien wel een vrijgezellenfeest op het programma? Dit zijn 3 manieren om zelfverzekerder over te komen

Zelfverzekerde personen worden bewonderd door mensen om hen heen. Het zijn vaak de personen die risico’s durven te lopen en alles aangrijpen om hun doelen te bereiken. Kijk tijdens een feestje of werkuitje eens om je heen, en je merkt onmiddellijk wie de zelfverzekerde personen in de groep zijn: ze praten, ze kletsen en ze zitten vooral niet stil in een hoekje met hun telefoon te spelen. In dit artikel leggen we je niet uit hoe je zelfverzekerder moet worden, maar hoe je zelfverzekerd over kan komen op anderen. Want let’s face it: de enige manier waarop iemand jou als zelfverzekerd interpreteert, is wanneer je dat uitstraalt. En gelukkig voor ons is dat perfect aan te leren. Dus of je nu een vrijgezellenfeest op het programma hebt staan waarbij je nieuwe mensen leert kennen, een salarisbespreking hebt of gewoon toe bent aan nieuwe sociale contacten: hier zijn 3 manieren om zelfverzekerder over te komen.

Je kan zelfvertrouwen vergelijken met het hebben van een goed gevoel voor humor. Het is niet iets dat je zelf zegt te hebben, maar het is iets wat anderen over jou zeggen, hoe ze over je denken. Het is de grappenmaker die humoristisch wordt bevonden, en niet degene die de grap in zijn hoofd heeft zitten maar hem niet durft te uiten. Hetzelfde geldt hier: ook al ben je de meest zelfverzekerde persoon op aarde, wanneer je dit niet laat zien in je gedrag of lichaamshouding, zal niemand je als zelfverzekerd ervaren. Dat werkt ook precies andersom: iemand die totaal níet zelfverzekerd is, maar zich wel zo opstelt, zal door iedereen als zelfverzekerd worden gelabeld. Het zijn uiterlijke kenmerken en trekjes die je kunt gebruiken en perfectioneren, of zoals Amy Cuddy het zo mooi uitlegde in haar TED-talk: “Fake it till you make it!” Dus, let’s begin: 3 manieren om zelfverzekerder over te komen.

“You must be the person you have never had the courage to be. Gradually, you will discover that you are that person, but until you can see this clearly, you must pretend and invent.” – Paulo Coelho

Práát zelfverzekerd

Probeer je eens wat momenten voor je te halen waarop de meest populaire man in de kamer zichzelf voor een tweede keer moest herhalen, omdat hij aan het mompelen was. Of sterker nog: hoe vaak gebeurt het dat er niet wordt gelachen om de grap van deze ‘cool guy’ omdat hij niet duidelijk genoeg sprak? Juist, nooit.

Het is een veel geziene overeenkomst bij personen die we als zelfverzekerd zien: luid en duidelijke communicatie. Niet alleen het dúrven te praten, maar vooral ook de manier waarop ze iets zeggen. Zit je in een meeting? Laat je stem horen. Praat luid en duidelijk en laat die twijfel in je stem achterwegen. Niemand heeft iets aan jouw gouden ideeën als hij ze nooit te horen krijgt.

Vroeger was ik zelf ook iemand die altijd stilletjes mijn mening verkondigde en negen van de tien keer gevraagd werd mezelf te herhalen, wat je alleen nog maar nog meer onzekerder maakt. Klinkt herkenbaar? Een handige truc is om tijdens groepsgesprekken te doen alsof degene tegen wie je praat een paar meter áchter diegene zit of staat. Dan moet je wel je stem wat verheffen om jezelf verstaanbaar te maken.

Kijk ze recht in hun ogen aan

Voor sommigen is het misschien een van de moeilijkste dingen om te doen, maar iemand recht in zijn ogen aan kijken tijdens een gesprek straalt enorme hoeveelheden zelfvertrouwen uit. Stel jezelf een sollicitatiegesprek voor: een potentiële werkgever is op zoek naar iemand die zichzelf weet te verkopen als the man for the job. Wanneer je niet zelfverzekerd en overtuigend over komt, is dat voor veel werkgevers een reden voor een ander te kiezen. Het houden van oogcontact speelt daarin een grote rol.

De manier waarop je iemand aan kijkt, is in sommige gevallen belangrijker dan wat je te vertellen hebt. Je kan wel zeggen dat je de omzet van je vorige bedrijf hebt vertienvoudigd, maar als je ogen tijdens je verhaal onzeker de hele kamer door flipperen, komt het niet bepaald geloofwaardig over. Het is daarom belangrijk de persoon tegen wie je praat in zijn ogen aan te durven kijken. Yep, het gaat zeer waarschijnlijk ongemakkelijk aanvoelen, maar het is een belangrijke stap om zelfverzekerd over te komen. Uit je ogen moet blijken dat wat je te vertellen hebt, ook écht waar is.

Een manier die ik mezelf heb aangeleerd om oogcontact te houden – of het nu met een wildvreemde is of met een bekende – is door precies op het plekje tussen zijn of haar ogen te kijken. Op die manier voorkom je de ‘paniek’ van het maken van oogcontact, terwijl je voor diegene wel zelfverzekerd over komt, omdat ze denken dat je ze in hun ogen aankijkt. Remember: we leren je hier zelfvertrouwen te faken… écht zelfverzekerd word je als je jezelf traint mensen echt in hun ogen aan te kijken. De volgende keer dat je met iemand praat, probeer dan eens naar de kleur en structuur van zijn ogen te kijken.

Verander je lichaamshouding

Sommige personen hoeven maar een kamer of zaal in te lopen, of ze stralen meteen bakken zelfvertrouwen uit. Je mag hem misschien niet kennen, maar de dames zien hem onmiddellijk staan en ze weten precies hoe ze aandacht op zich moeten vestigen. Hoe? Het zit hem allemaal in de lichaamshouding. Nee, je hoeft echt niet als een cocky douchebag en je kin naar het plafond je entree te maken, maar subtiele veranderingen kunnen je een stuk zelfverzekerder over doen komen.

Probeer eens rechtop te staan, en let eens op de manier waarop je schouders hangen. Veel mensen hebben de gewoonte hun schouders ver naar voren te laten hangen en met een bolle rug te staan, maar probeer dat eens anders: hoofd en rug recht en je schouders naar achteren. Geen slungelige look meer, maar een zelfverzekerde pose.

Een ander belangrijk punt is om relaxed te ogen. Heb je ooit een CEO van een bedrijf zien rennen om op tijd te zijn voor een meeting? Nee, want iemand die écht belangrijk is, daar wordt op gewacht. Hetzelfde geldt voor jou: als je de club in stormt en meteen naar je vrienden rent, kom je gehaast en minder belangrijk over. Beweeg langzaam, laat mensen af en toe eens op je wachten en straal uit dat jíj degene bent waar mensen naartoe moeten rennen.


Het gaat er niet om of je bij het uitvoeren van deze 3 tips van binnen zelfverzekerd bent, als je het maar wel uit weet te stralen. Fake it till you make it, het werkt echt. En geloof het of niet, maar na lang genoeg dat zelfvertrouwen te faken, gebeurt het onmogelijke: je zelfvertrouwen krijgt écht een boost. Dus: verander je lichaamshouding, praat duidelijk, houd oogcontact en mensen zien je binnen no-time als die zelfverzekerde man die je altijd al had willen zijn. Good luck!