9 levenslessen van de rijkste man in Azië: Li Ka-Shing

Met een waarde van 28.8 miljard dollar is hij de rijkste man uit Azië: Li Ka-Shing (niet verwonderlijk met zo’n achternaam). Terwijl hij opgroeide in China ontwikkelde hij zich van high-school dropout tot een self-made miljardair en tegenwoordig is hij onder andere eigenaar van het concern dat bijvoorbeeld de Kruidvat en Trekpleister omvat. Enige tijd geleden schreef de man een artikel met als doel mensen te motiveren en te sturen om binnen vijf jaar een huis en een auto te kunnen kopen. Klinkt goed, toch? Met deze 9 levenslessen van Li Ka-Shing kom jij er ook!

1. Koop lunch voor mensen die belangrijker zijn dan jij
“Vergeet nooit lunch te kopen voor mensen met meer kennis dan jij, die rijker zijn dan jij of personen die je hebben geholpen in je carrière. Doe dat iedere maand minstens een keer. Na één jaar heb je op deze manier een enorme groep vrienden vergaard die van enorme waarde kunnen zijn. Je reputatie, invloed en toegevoegde waarde zullen gegarandeerd worden erkend. Daarnaast zal je bekend komen te staan als iemand die vriendelijk en gul is”

2. Word een boekenwurm
“Wanneer je boeken koopt, lees ze dan zorgvuldig en probeer de lessen en strategieën die verteld worden te begrijpen. Vertaal de boeken na het lezen in je eigen, begrijpbare taal en vertel de lessen voort. Door verhalen en strategieën te delen vergroot je je eigen geloofwaardigheid en affiniteit met de stof.”

3. Leer te verkopen als een wolf
“Het zou geweldig zijn als je een part-time sales baan zou vinden. Sales is een grote uitdaging, maar het is de snelste manier om vaardigheden op te doen om producten en ideeën te kunnen verkopen, iets wat nuttig is voor de rest van je loopbaan. Alle succesvolle entrepreneurs zijn goede verkopers. Ze kunnen hun dromen en visies aan mensen verkopen en daarnaast ontmoet je altijd mensen die van waarde kunnen zijn voor je toekomst.”

4. Draag geen kleding die je maar net kan betalen
Koop zo min mogelijk kleding en schoenen. Je kan er zoveel kopen als je wilt als je eenmaal rijk bent. Spaar je geld en koop in plaats daarvan cadeau’s voor mensen waar je van houdt en vertel ze over je plannen om succesvol te worden. Vertel ze waarom je zo ijverig bent en waar je van droomt.”

5. Leer van anderen door zelf hulp aan te bieden
“Overal op aarde hebben zakenmensen hulp nodig. Bied jezelf aan part-time werk te doen, voor wat dan ook. Dit helpt je wil en vaardigheden te verbeteren. Daarnaast ontwikkel je je op deze manier erg snel en zal je steeds dichterbij je financiële doelstellingen bevinden.”

6. Leer te plannen
“Het leven kan op maat worden ontworpen en carrières kunnen compleet geplanned worden. Ook geluk kan voorbereid worden. Begin vandaag nog met plannen. Ben je arm? Besteed meer tijd buiten dan binnen. Ben je rijk? Besteed dan juist meer tijd binnen en ga minder naar buiten. Het is de kunst van het leven. Als je arm bent geef je geld uit aan anderen en wanneer je rijk bent geef je geld uit aan jezelf. Veel mensen doen juist het tegenovergestelde.”

7. Ken je plek en weet waar je staat
“Als je arm bent, wees dan goed voor anderen. Rijke mensen moeten leren anderen goed voor henzelf te laten zijn, maar nog veel belangrijker is om goed voor jezelf te zijn. Ben je arm, dan moet je anderen zo veel mogelijk van dienst zijn. Rijke mensen moeten zichzelf juist zo min mogelijk door anderen laten gebruiken. Het zijn hele simpele manieren van leven die veel mensen niet begrijpen.”

8. Laat nooit zien hoe rijk je bent
“Ben je arm, geef dan geld uit zodat anderen mensen het kunnen zijn. Ben je rijk, wapper dan niet met je geld, maar geef het geruisloos uit aan jezelf en degenen waar je van houdt. Arme mensen moeten guller zijn, terwijl rijken niet als geldwolven gezien moeten worden. Als je eenmaal een vermogen hebt vergaard, dan heb je je rust verdiend.”

9. Heb discipline en blijf gefocused
“Er is niets mis met jong zijn en je hoeft echt niet bang te wezen om arm te zijn. Je moet alleen wel weten hoe je in jezelf kunt investeren en je kennis en imago kunt verbeteren. Je moet weten wat belangrijk is in je leven en wat het waard is om in te investeren. Weet waar je je geld aan uitgeeft; ga minder uit eten en koop minder kleding. Ga je toch uit eten, zorg er dan voor dat het een lunch is en jij degene bent die betaalt voor iemand met grotere dromen dan jij.”