Auto leasen? Enkele punten om op te letten!

Rijd je graag in de nieuwste auto’s, maar heb je geen zin in al het gedoe eromheen? Dan is het leasen van een auto zeer waarschijnlijk een goede keuze. Bij het leasen van een auto heb je geen omkijken naar autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud: het enige wat je hoeft te doen is tanken. Klinkt interessant, toch? Voor maandbedragen vanaf zo’n 200 euro rijd je bijvoorbeeld al in een nieuwe auto, zonder dat je er enige omkijken naar hebt. Toch is het slim goed na te denken of leasen wel wat voor je is, en wat de voor- en nadelen van een auto leasen zijn. In dit artikel 5 punten waar je op moet letten bij het leasen van een auto.

“Zorg ervoor dat de looptijd van het contract goed wordt afgestemd op het doel van het vervoersmiddel”

Voordelen van het leasen van een auto

Het leasen van een auto brengt veel voordelen met zich mee. Zo weet je bijvoorbeeld precies van te voren hoeveel je per maand aan je auto kwijt bent en hoef je je niet druk te maken op onverwachte garagerekeningen of het inruilen en verkopen van je auto. Ook heb je geen spaargeld nodig om de auto te kopen, het enige wat je nodig hebt is een vast inkomen om het vaste maandbedrag te kunnen betalen. Daarnaast is het leasen van een auto soms goedkoper dan een auto kopen, maar dit is bijvoorbeeld ook afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.

Nadelen van het leasen van een auto

Naast de vele voordelen, zitten er toch ook enkele nadelen aan het leasen van een auto. Zo is het leasen van een auto niet de goedkoopste vorm van autorijden en is de aankoop van een wagen in sommige gevallen voordeliger. Ook komt het voor dat – afhankelijk van het leasebedrijf – de premie voor personen met een hoge én lage no-claim hetzelfde zijn, waardoor je dan in principe meebetaalt aan bestuurders met minder of geen schadevrije jaren. Koop je zelf een auto, dan heb je hier geen last van.

Let op de looptijd van het contract

Wil je een auto leasen, dan is het verstandig om hiervoor het juiste contract uit te kiezen. Zorg er dan ook voor dat de looptijd van het contract goed wordt afgestemd op het doel van het vervoersmiddel. Heb je de wagen niet meer nodig en loopt het contract nog wel? Dan kom je hier vaak niet gemakkelijk vanaf. Een goede optie is shortlease, wat in principe een kort leasecontract is voor een tijdelijke auto. Een shortlease auto is een perfect middel voor een flexibel leasecontract, wat bijvoorbeeld voor ZZP’ers of expats enorm handig kan zijn.