Ben jij al klaar voor de wintersport?!

De winterse temperaturen zijn al een poos in Nederland, maar waar het echt koud is, is in de besneeuwde bergen. Bijna een miljoen Nederlanders reist dit jaar weer af naar de witte pistes van Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië of Zwitserland in de hoop de bergen te trotseren op hun ski’s of snowboards. Misschien ben ook jij dit jaar wel in de sneeuw te vinden, want wintersport in Italië of een ander land, dat moet je een keer hebben gedaan. Wanneer je echter weet dat in de afgelopen tien jaar één op de zeven wintersporters een blessure of botbreuk heeft opgelopen tijdens de wintersportvakantie, is het misschien verstandig niet geheel onvoorbereid de auto in te stappen. In dit artikel een aantal zaken die je écht op orde moet hebben om onbezorgd je ski’s in te stappen!

Is je lichaam klaar voor wintersport?

De cijfers liegen er niet om: wintersport is niet de beste type vakantie als je zonder blauwe plekken thuis wilt komen. Zo’n vijf procent van de wintersporters loopt een blessure op, vooral omdat er spieren worden gebruikt die normaal gesproken nauwelijks worden gebruikt. Onze tip? Train ook vóór de wintersportperiode deze spiergroepen, zoals je bovenbenen, hamstrings en kuiten. Bouw daarnaast de nodige conditie op door regelmatig te sporten, zoals een stukje hardlopen. Gezien de meeste wintersporters in februari op reis gaan, heb je nog even de tijd om aan je lichaam te werken!

Ben je wel verzekerd?

Omdat wintersporters toch een bepaald risico lopen terwijl ze de pistes afscheuren, is het verstandig een goede reisverzekering te nemen. Kies in dit geval voor een reisverzekering met wintersportdekking, waarbij ook de medische kosten mee verzekert. Vaak ben je dan verzekerd bij ongelukken, maar krijg je bijvoorbeeld ook de kosten van skipassen, skilessen en skihuur terug als je door ziekte of ongeluk niet meer kan wintersporten. Kies er in dit geval wel voor dat ook je medische kosten worden vergoed: je wilt natuurlijk wél goed gedekt zijn mocht je met een botbreuk afgevoerd worden…

Is je auto er klaar voor?

Ga je met de auto naar je wintersportbestemming, zorg er dan voor dat je veilig op reis kan gaan. Een zaak waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden, zijn je winterbanden. Deze banden hebben een grover profiel en zijn gemaakt van een zacht rubbermengsel waardoor ze bij lage temperaturen veel meer grip op de weg en sneeuw hebben dan normale banden. Ook heb je opties voor sneeuwkettingen en wellicht is een skibox verstandig als je zelf je ski’s en snowboards meeneemt. Zorg er daarnaast voor dat het koelsysteem en de ruitensproeier van de auto geschikt zijn voor temperaturen van 30 graden onder 0. Je wilt immers niet tegen een bevroren ruit aankijken!

Bescherm ook je huid!

Het klinkt misschien niet als iets waar je direct rekening mee houdt als je op wintersportvakantie gaat, maar door de kou én de felle zon op de pistes krijgt je huid het zwaar te verduren. Tussen de hoge bergen en de lager gelegen gebieden kan de UV-intensiteit tot wel 30% verschillen. Kies daarom voor een goede zonbescherming en vergeet daarbij ook je lippen niet. Zorg er daarnaast voor dat je huid goed gehydrateerd blijft middels een voedende crème. Je zal het nodig hebben na blootstelling aan de lage temperaturen en luchtvochtigheid!