Daar is hij dan: de Tesla Model X

Het heeft even geduurd, maar Tesla heeft dan eindelijk het doek getrokken van de definitieve Model X. Al in 2012 konden we kort even proeven van wat het automerk met de Model X van plan was, maar tijdens een evenement in Californië is hij dan eindelijk écht aan de wereld getoond.

De Tesla Model X is compleet afgeladen met coole snufjes en features, net als we dat al zagen in de uitgebreide Model S-exemplaren. Een coole toevoeging zijn de omhoogslaande deuren, of Falcol-doors, zoals CEO Elon Musk ze zelf noemt. Deze deuren moeten de toegang tot de derde zitrij vergemakkelijken (ja, want zo groot is ‘ie). Daarnaast is het mogelijk de voordeuren automatisch te laten openen zodra je de auto nadert en bevat de wagen zelfs een zogenaamde Bio Weapon Defense-mode, waarmee schadelijke bacteriën en virussen van het interieur worden geweerd. Inderdaad: dat klinkt alsof het rechtstreeks uit een zombie-film komt, maar goed.

Naast veel ruimte is de wagen ook erg snel. Binnen 3,2 seconden sprint de wagen naar 96 kilometer per uur, maar dat doet hij alleen als de wagen in zijn ‘Ludicrous Speed’-modus staat. In de normale modus doet hij er overigens 3,8 seconden over, ook geen kattenpis dus. De 2.500kg wegende Model X beschikt tevens over een 90 kWh-batterij en komt in twee versies: de P90 en P90 D. Ook good to know: de motor voorin levert 262pk en 330Nm, en de achterste motor 510pk en 600Nm. In 2016 zien we de bak pas over de weg scheuren, dus nog even geduld.

Tesla-Model-X-2

Tesla-Model-X-3

Tesla-Model-X-4

Tesla-Model-X-5

Tesla-Model-X-6

Tesla-Model-X-8

Tesla-Model-X-9