De Apple Watch is er… eindelijk!

Het heeft een paar jaar geduurd en de geruchtenmolen draaide al eventjes volle toeren, maar de Apple Watch is er dan eindelijk. Het is Apple’s eerste nieuwe gadget sinds Tim Cook de touwtjes bij Apple in handen kreeg en hij is er zelf dan ook dolblij mee: “Mensen kunnen nu dingen met een horloge waar ze nog nooit eerder aan hebben gedacht,” zegt hij trots. Maar wat kan hij nou eigenlijk allemaal?

Er zijn in totaal drie verschillende versies te koop: de Apple Watch, Apple Watch Sport en Apple Watch Edition. De eerste is de meest basisversie en heeft een roestvrijstalen behuizing. De Sport is van aluminium en de Apple Watch Edition heeft… jawel, een 18-karaats gouden behuizing.

Softwarematig ziet de Apple Watch er best gelikt uit: je ‘bureaublad’ is opgedeeld in allerlei kleine ‘bubbles’ die over het scherm verspreid zijn en elk een andere functie dienen. Zo heeft bijvoorbeeld Twitter zijn eigen bubble, maar ook je rekenmachine en notitieblokje. Een leuke toevoeging is een soort chatfunctie waarmee je in contact komt met vrienden die ook gebruik maken van een Apple Watch. Zo kan je direct een spraakbericht doorsturen, maar ook je hartslag of een real time tekening. App-ontwikkelaars hebben volgens Cook de volledige vrijheid applicaties te ontwikkelen voor de Watch, dus de mogelijkheden zijn oneindig.

De Apple Watch is als het ware een mini-versie van een iPhone waarop je navigeert via een speciaal kroonwieltje aan de zijkant, vergelijkbaar met het klikwieltje zoals we dat nog kennen van de eerste iPods. Het apparaat oog daarnaast vrij grof en het is nog maar de vraag of mensen massaal met een mini-telefoon om hun pols gaan lopen. “Luxe merken hoeven zich geen zorgen te maken. Het is niet een sieraad waar iedereen mee gezien wil worden. Het is vooral een mooi afgewerkte gadget,” zegt technologie-redacteur Wout Funnekotter van Tweakers.net.

En de prijs? Vooralsnog een slordige 350 dollar. En we weten allemaal wat dat betekent voor ons Nederlanders zodra hij hier uitkomt: 350 eurootjes.

»crosslinked«