De ‘black tie’ outfit: Smoking hot!

Het is bijna kerst en dat betekent dat de chique kleding weer uit de kast getrokken mag worden. Heb je nog niets gekozen? Sure, een simpel overhemd volstaat, maar als je dit jaar écht chique voor de dag wilt komen, dan is het misschien een leuk idee wat beter je best te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een smoking? Een must wanneer er black tie op de uitnodiging van je feest staat, maar ook op gala’s en bruiloftsfeesten is een smoking altijd een goede keus. De dames kunnen er ook kort over zijn: niets is sexyer dan een man in een smoking. Wel goed om te weten hóe en wanneer je hem draagt dus.

Een smoking is de perfecte outfit voor de man: classy, chique en bovenal: women love them!

Wat is een smoking?

De legende is dat de smoking geïntroduceerd werd in de exclusieve Tuxedo Club (die nog steeds bestaat), ongeveer 65 kilometer ten noorden van Manhattan. Op 10 oktober 1896 waagde de Amerikaanse dandy Griswold Lorillard, zoon van een steenrijke tabaksfabrikant, tijdens een bal hier in een jas zonder panden te verschijnen. Niet veel later noemden de Amerikanen dit pak een tuxedo. Het twee- of driedelige kostuum bestaat uit een zwarte broek met aan de zijkant een fluwelen streep en een zwart jasje met lapellen, een wit smokingoverhemd (en wel een dress shirt) en een zwarte vlinderdas. In het Engels spreekt men dan ook van black tie.

Wanneer draag ik hem?

Een smoking draag je over het algemeen nooit overdag, het is dan ook bedoeld als avondkleding voor de man. Er is echter een uitzondering, en dat is wanneer de uitnodiging voor bijvoorbeeld een bruiloft de dresscode ‘black tie’. Het zou immers niet bepaald beleefd zijn geen gehoor te geven aan de voorgeschreven dresscode, nietwaar? Je draagt de smoking wanneer de dresscode daarom vraagt, easy as that. Andere termen voor black tie zijn cravate noir, full dress, of le smoking.

smoking

Kies je voor de complete smoking outfit? Dan bestaat deze uit de volgende elementen:

1. Het smokingjasje. Dit is meestal single-breasted (double-breasted mag) en heeft klassieke revers of een sjaalkraag die met zwartsatijn zijn afgezet. Vanzelfsprekend moet het perfect afkleden.
2. De smokingbroek. Deze heeft een hoge taille en aan de zijkant, in de lengte, een galon (een bies in hetzelfde materiaal als de revers of sjaalkraag).
3. Het smokingoverhemd. Dit overhemd is wit (onberispelijk wit!), heeft een klein opstaand boordje of een klassieke boord, een geplisseerde of gladde voorkant, een blinde knoopsluiting en dubbelgeslagen manchetten. Alles perfect gesteven!
4. De cummerband of het low cut vest (gilet) die de tailleband van de broek moet bedekken. Aan jou de keuze. Het gilet is doorgaans wat formeler.
5. Het zwarte vlinderstrikje, wederom in hetzelfde materiaal als de revers van het smokingjasje. Je hebt de keuze uit verschillende modellen, als je maar niet voor een voorgestrikt model gaat. Dit is zo cheap!
6. Oxford schoenen in zwartlak. Hierin draag je – en daar valt niet over te twisten – zwarte sokken.

Maar wat als ik geen smoking heb?

logoLet er overigens op dat de smoking inktzwart is en vanzelfsprekend in perfecte staat verkeert. Zoek je zelf nog een hoge kwaliteit smoking, maar heb je deze niet zelf in je kast hangen? Huur deze dan nog snel voor de feestdagen! Een goed adres hiervoor is Smoking Verhuur Shop.nl, waar je voor 65 euro al een prachtige smoking huurt.