Dit is wat we willen op onze uitvaart

Ooit gaat het gebeuren: je gaat dood. En dat is super naar. Vooral voor de mensen die je achterlaat. Maar hoe beter omgaan met verdriet, dan met wat humor? Het schijnt dat voornamelijk mannen een potje lachen op hun uitvaart wel zien zitten. Niet iedereen weet direct hoe je dat voor elkaar krijgt, daarom geven wij wat voorbeelden. Dan kun jij post mortem de mensen op je uitvaart verzekeren van een glimlach!

Misschien een vreemd onderwerp, maar wij maken graag alles bespreekbaar. Yarden onderzocht met een Afscheidsmonitor wat de wensen van mensen zijn voor hun eigen afscheid. Vrouwen willen een warme dienst en mannen houden het graag luchtig met ruimte voor humor. En daar hebben wij ook wel wat mee.

Een goede speech
Je hebt vast een goede vriend of een jolige oom die wat geinigs over jou te vertellen heeft. Geef hem nu alvast de toestemming om dat ene gênante verhaal te delen, mocht jij ooit eerder gaan. Vindt hij leuk. In deze video geeft Tom Hanks het ideale voorbeeld. Op de begrafenis van zijn vriend en acteur Michael Clarke Duncan (John Coffey in The Green Mile) deelt hij een grappig verhaal. En wat blijkt? Iedereen lacht, dwars door hun tranen heen. Dat vinden wij mooi.

Giechelmuziek
Muziek maakt emoties los. Wil jij naast een gevoelig Nickelback-liedje niet iets dat net op het randje is? Een giechel hier en daar verlicht de dienst een beetje. Een playlist kun je alvast maken. Ga voor The Final Countdown van Europe of Stayin’ Alive van The Bee Gees. Deze nummers zijn prima te combineren met Afscheid nemen bestaat niet van Marco Borsato.

Beelden
Het allermooist is natuurlijk jouw vrienden en familie aan het lachen maken met beelden van jezelf. Achterlijke foto’s of filmpjes waarop je lekker stuntelt. Zo kennen mensen jou tenslotte. Daarom is het altijd handig dat iemand het wachtwoord van jouw computer kent. Ergens opschrijven is ook een optie.

Al met al brengen speeches, beelden en muziek bitterzoete herinneringen met zich mee. En dat valt altijd zwaar. Sluiten we dit stukje toch nog met een traan, want huilen is okay.

Wat vindt jij van humor tijdens een afscheidsdienst?