Drones: een markt in ontwikkeling!

Drones: je hoort er al een tijdje over, maar de laatste tijd zie je ze ook daadwerkelijk vaker voorbij vliegen. Waar drones in het begin nog grote, logge apparaten waren waar je maximaal 10 minuten mee kon vliegen en waar je een godsvermogen voor moest neerleggen om de trotse bezitter ervan te worden, zijn drones er tegenwoordig in verschillende vormen en maten en in verschillende prijsklassen. De dronemarkt breidt zich hard uit. Enerzijds komt dit doordat de toepassingen van drones erg breed zijn, anderzijds verbeteren de specificaties van de drones zo snel dat het voor een steeds bredere groep interessant wordt om een drone aan te schaffen. In dit artikel bespreken we enkele zaken waar u naar kunt kijken, mocht ook u geïnteresseerd zijn in een drone.

531645De meeste drones beschikken over een camera. Een dergelijke zogenoemde drone met camera heb je al voor een paar tientjes. Je moet dan niet al te hoge verwachtingen hebben van de kwaliteit van de opnames, maar met de sinterklaasperiode in de aantocht kunt u uw kinderen er wellicht wel mee verblijden en kunt u ook direct het vliegen een beetje aanleren voor het geval u zelf overgaat op de aanschaf van een wat uitgebreidere drone. Bij enkele van dit soort cameradrones is er ook nog de mogelijkheid van FPV. Dit staat voor First Person View en houdt in dat u, dan wel via uw eigen smartphone, dan wel via een apart schermpje, live kan meekijken met de camera. Een drone waarbij dit kan, heeft u al voor zo’n 55 euro, zoals bijvoorbeeld de Cheerson-CX-10WD drone.

Een ander aspect wat van belang is bij een drone, is de vliegtijd van de drone op zijn accu. Zo zijn er drones waar een paar minuten mee gevlogen kan worden, maar er zijn ook drones waar een half uur of langer mee gevlogen kan worden tot de accu helemaal leeg is. De accu’s van de drones zijn echter allemaal oplaadbaar en in sommige gevallen is dit in 15-30 minuten al gedaan. Het opladen wordt meestal gedaan aan de hand van een meegeleverde adapter, die of op een stopcontact of op de usb-aansluiting op je computer kan worden aangesloten.

318896633Andere aspecten waarop drones zich kunnen onderscheiden van andere drones zijn het bereik tussen de controller en de drone, de wijze waarop de drone wordt bestuurd en de grootte van de drone. Één van de populairste drones van dit moment is de DJI Mavic Pro. Dit nieuwste model van de bekende dronefabrikant DJI beschikt over enkele specificaties waar de concurrenten met veel jaloezie naar kijken. Zo kan met deze mini drone, met een gewicht van 740 gram, 27 minuten gevlogen worden, heeft die een bereik van maar liefst 7 kilometer, beschikt die over een 4K camera en diverse sensoren waarmee die uit zichzelf obstakels ontwijkt. Vroeger betaalde je voor dergelijke drones een paar duizend euro, maar het prijskaartje van deze drone is met 1199 euro nog redelijk te overzien.