Veel mensen zijn van mening dat een drankje of twee na het werk niet slecht voor je is – en dat het je misschien zelfs kan helpen om langer te leven en je hart gezond te houden. Maar de realiteit is dat de gezondheidseffecten op lange termijn van alcohol moeilijk te bestrijden zijn, en er is nogal wat tegenstrijdig bewijs…
Dry January
Naarmate meer mensen besloten mee te doen aan ‘dry january’ en alternatieven zijn gaan zoeken voor dat glaasje wijn of cocktailtje, is er bewijs dat alcohol misschien niet zo geweldig is voor het lichaam. Een nieuw onderzoek van onderzoekers aan de Universiteit van Zuid-Californië valt in die categorie: onderzoekers ontdekten dat dagelijks alcoholgebruik de veroudering van de hersenen kan versnellen en het cognitief functioneren in de loop van de tijd kan verminderen.
Volgens Insider gebruikten USC-onderzoekers een algoritme om de relatieve hersenleeftijd via 17.000 MRI-scans te bepalen uit een Britse gezondheidsdatabase. Eerst trainden ze het algoritme door 30 procent van de scans te beoordelen en vervolgens de schattingen van de computer te vergelijken met de werkelijke leeftijd van de patiënt. Onderzoekers konden het algoritme daarna loslaten op de rest van de scans om hun relatieve hersenleeftijden te bepalen.
0,4 jaar ouder
De onderzoekers combineerden ook de leeftijdsgegevens met de zelfgerapporteerde rook- en drinkgewoonten van de patiënt. Met behulp van al deze informatie vonden ze een sterke correlatie tussen verhoogde hersentijd en dagelijks drinken en roken. Degenen die dagelijks of bijna dagelijks dronken, vertoonden een gemiddelde relatieve hersenleeftijd van 0,4 jaar ouder dan degenen die nooit dronken – of tot drie tot vier keer per week een borreltje namen.
Zoals je je misschien kunt voorstellen presteert een oud brein niet zo goed. Hoewel de werkelijke effecten van persoon tot persoon verschillen, wordt hersenveroudering geassocieerd met ‘structurele veranderingen, verminderde cognitieve functie en een verhoogd risico op dementie’, schrijven de onderzoekers. De studie bevestigt eerdere rapporten die een negatieve correlatie aantonen tussen alcoholinname en gezondheid van de hersenen. Maar deze is vooral opmerkelijk vanwege zijn unieke steekproefomvang.
Toch maar een glaasje water, vanavond?