Een huis kopen? Volg deze 5 handige tips

Je weet het helemaal zeker: een huis kopen is jouw – of jullie – volgende stap. De knoop is doorgehakt en je kan niet wachten tot je je droomwoning hebt weten te bemachtigen. Toch komt er, voor het zover is, van alles op je af in de zoektocht naar een geschikt huis. Online huizen zoeken, bezichtigen, proberen met je bod in de onderhandelingen te komen… En dan hebben we het nog niet eens over de hypotheek. Het zijn zaken waar je vaak niet eerder mee te maken hebt gehad, maar mocht je in deze situatie verkeren, dan weet je na de volgende 5 tips waarschijnlijk een stuk beter hoe je het allemaal aan kan gaan pakken. Een huis kopen is immers niet niks!

1. Bepaal wat je in een huis zoekt

Iedereen die op zoek is naar een woning, struint waarschijnlijk eerst Funda helemaal af en begint met enkel wat plaatjes kijken. Da’s prima, maar als je wat meer gefocust op zoek gaat naar een woning, dan is dat een stuk efficiënter. Tip 1 is dan ook om een lijstje te maken met daarin jouw specifieke wensen. Ben je op zoek naar een woning met een tuin? Wil je 3 of 4 slaapkamers? Een open of gesloten keuken? Ook de locatie en het formaat van de woning is natuurlijk van groot belang. Kortom: wees duidelijk, maar vooral ook realistisch, in wat je zoekt.

2. Bereken wat je kunt en wílt lenen

Voordat je echt op huizenjacht gaat, is het wel verstandig te weten wat je maximaal kunt lenen voor de koop van een woning. De meeste mensen zullen geen tonnen geld op hun bankrekening hebben staan, dus is het noodzakelijk een hypotheek af te sluiten. Laat je maximale hypotheek berekenen door een erkende hypotheker. Zij kunnen je helpen bij het verschaffen van een realistisch beeld van de prijsklasse waarin je het huis kunt gaan zoeken. Let wel op dat de maximale hypotheek niet direct betekent dat je dat ook moet gaan lenen. Je moet er immers ook voor zorgen dat de maandelijkse lasten niet te hoog worden waardoor je nauwelijks nog leuk kunt leven.

3. Bekijk meerdere websites en opties

We weten dat Funda de grootste huizensite van Nederland is en het aanbod toont van vrijwel iedere NVM-makelaar. Toch is het altijd een verstandig idee ook op andere websites of plekken te zoeken naar een geschikte woning. Vaak worden woningen ook aangeboden op de website van makelaars zelf en zijn deze pas later te bezichtigen op een overzichtssite zoals Funda. En bij het kopen van een woning geldt immers vaak dat hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans is dat je je droomwoning in bezit krijgt, uiteraard wel alleen wanneer de hypotheek goed geregeld is.

4. Ga niet te snel overstag

Een huis kopen is voor een groot gedeelte een kwestie van gevoel. Op het moment dat je die ‘liefde’ voor een woning die je op het oog hebt ervaart, bestaat het risico dat je enkele factoren uit het oog verliest. Hoe gehorig is een woning bijvoorbeeld? Wat is de status van de riolering en hoe is de elektra aangelegd? Zeker in oudere woningen van voor 1980 is dit bijvoorbeeld een aandachtspunt. Een belangrijk punt om op te letten is bijvoorbeeld ook de installatie van de woning. Welke radiotoren zijn er gebruikt, hoe is de ophanging en zijn (thermostaat)knoppen in orde?

5. Kies een geschikte notaris

Op het moment dat je zeker weet dat dit dé woning is waar je voor wilt kiezen, is dat hét moment om de champagnefles open te trekken. Samen met de notaris natuurlijk, want hij maakt de overdracht van je nieuwe woning compleet. Let er op dat de prijzen van notarissen nogal uiteen kunnen lopen. Zoek daarom van tevoren goed uit welke notarissen er bij jou in de buurt zitten en leg deze eens onder de loep. Een goede keuze kan je veel geld schelen!