Een nieuwe gaming-pc kopen? Hier moet je op letten!

Dus je hebt besloten dat je Assassin’s Creed Origins of Star Wars Battlefront II wilt gaan spelen, maar dan wel in de geweldige 4K-resolutie… of misschien ben je wel klaar om de sprong naar de virtuele realiteit te maken. Maar wacht heel eventjes! Een game pc kopen kan nog best gecompliceerd zijn. Welke grafische kaart of CPU heb je nodig? En hoe zit het met de grootte van de kast en de mogelijkheid tot upgraden? Voordat je een hoop geld in een nieuwe gaming-pc investeert, is het misschien handig om de volgende tips door te nemen.

Snelle tips

Geen tijd om uitgebreid onderzoek te doen naar de specificaties voor een nieuwe pc, maar je wilt wel genieten van de beste kwaliteit? Volg dan onderstaande quick tips voor het kopen van een nieuwe game pc anno december 2017.

1. Koop een AMD 500-serie of een Nvidia 10-serie GPU als je het kan betalen. Hiermee kun je de nieuwste games spelen met een geweldige framesnelheid.
2. Zo’n € 1.000 is de goed bedrag voor een gaming-desktop. Maar beginnend bij ongeveer € 599, kan je een fatsoenlijk systeem krijgen met low-tot-mid-niveau specificaties.
3. Koop indien mogelijk een voor VR geschikt systeem. Dit maakt je aankoop toekomstbestendig als je besluit een Oculus Rift of HTC Vive te kopen.
4. Kies waar mogelijk voor een upgrade-vriendelijk ontwerp. Zoek naar een systeem dat je kunt openen met weinig of geen gereedschap.
5. Maak een plan om sommige delen in de toekomst te vervangen. Een nieuwe GPU of SSD is eenvoudig te installeren en veel goedkoper dan een compleet nieuwe pc.
6. Koop geen kleine kast, tenzij je het prima vindt om binnen twee tot drie jaar een nieuw exemplaar aan te schaffen. Probeer een kast te vinden waarin de CPU, RAM en GPU kunnen worden vervangen.
7. Zorg ervoor dat je pc USB Type-C- en Thunderbolt-poorten bevat. Dit geeft je de kracht om twee 4K-monitoren tegelijk aan te sluiten.
Ontwerp

Is een grote kast echt belangrijk?

Desktops zijn er in verschillende formaten die verschillende niveaus van ruimte in beslag nemen. Dus welke maat moet je kiezen? Eerlijk gezegd hangt dat af van de grootte van de kamer waarin je pc zal komen te staan en van wat voor soort specs je in de kast wilt proppen. Een grote toren geeft je de vrijheid om een ​​scala componenten te kopen: een uitgebreid ATX-moederbord, drie GPU’s en opslagruimte in funky RAID-configuraties, met veel fans en misschien wat vloeistofkoelende buizen en verlichting.

De gemiddelde hoogte voor een middentoren is 18 inch, wat betekent dat je nog steeds heel wat toeters en bellen in het chassis kunt proppen, maar dan in een meer economische vorm. Met een gemiddelde van 12 inch nemen mini-torens aanzienlijk minder ruimte in beslag, wat betekent dat ze ook minder ruimte bieden voor upgrades. Persoonlijk zou ik een grote of middelgrote kast aanbevelen, zodat je genoeg speelruimte hebt.

Prestatie

Voor goede framerates in zowel traditionele als virtuele gaming, raad ik je aan te investeren in AMD’s Polaris (RX 550, 560, 570 of 580) of Nvidia Pascal GPU’s (GTX 1060, 1070, 1080 of 1080 Ti). Deze zijn duurder, maar je haalt dan wel iets in huis wat je nog jaren kan gebruiken. Bovendien is het de prijs meer dan waard, gezien het feit dat je minimaal op 90 fps wilt kunnen spelen die nodig is om simulatieziekte bij VR te voorkomen, toch?

Als je echter een lager budget hebt, kan je kiezen voor Nvidia’s nieuwe GTX 1050 of 1050 Ti GPU’s, die heb je al voor zo’n 150 euro. Als het gaat om RAM-geheugen, moet je voor ten minste 8 GB gaan. Titels zoals Battlefield 1 en The Witcher 3 kunnen erg CPU-intensief zijn en je hebt flink wat RAM nodig om die hogere framesnelheden te bereiken.

Prijs

Dus, dan het belangrijkste. Hoeveel moet je redelijkerwijs verwachten te besteden aan een goede gaming-desktop? Een goed startpunt is € 599. Een dergelijk bedrag zou je een solide toren moeten opleveren met low-tot-mid-specificaties en voldoende poorten en ruimte om uit te breiden. Zodra je de € 1.000 hebt bereikt, heb je een kast van gemiddeld tot hoog niveau, met beschikking over een Core i5- en Core i7-CPU’s, 8 GB RAM, SSD’s en een enkele GTX 1070 of 1080 GPU. Ga voor € 1.500, en je bevindt je in de wereld van bizarre en dure specificaties, waarin je CPU’s van extreem niveau, meerdere GPU’s en ten minste twee harde schijven of SSD’s zult vinden. Maar goed, die wereld is voor veel mensen enkel een wilde droom.