Final Fantasy XIII-3: Lightning Returns
[dropcap size=small]I[/dropcap]n de nieuwe Final Fantasy XIII-3: Lightning Returns kruip je in de huid van Lightning: ‘The Savior’ die vlak voor het einde van de wereld, 500 jaar sinds de gebeurtenissen van XIII-2, wordt wakker geschud en slechts een week de tijd heeft om nog zoveel mogelijk mensen te redden en hun zielen over te brengen naar een ‘nieuwe’ wereld. Als Lightning in staat is de opdracht te vervullen, zal de god Bhunivelze in ruil voor haar diensten de overleden zus van Lightning weer tot leven wekken.

Tijdsdruk
Na het redelijke falen van de voorgaande XIII games, waren veel fans bang voor hetzelfde riedeltje: een té gescript verhaal, weinig vrijheid en een langzaam vechtsysteem. Gelukkig hebben de ontwikkelaars bij Square Enix geleerd van hun fouten, want in Lightning Returns zal het veel meer aan komen op jezelf, in plaats van op een kant-en-klaar script. Je kunt gaan en staan waar je wilt, zoals het hoort in een echte RPG. Toch kan je niet helemaal de tijd nemen zoals je dit misschien zou willen, want binnen een week (uit te rekken tot 13 dagen) zal het universum vergaan en krijg je dan ook het ‘Game Over’ scherm te zien. Die tijdsdruk in het spel leek me aanvankelijk weinig soeps, maar uiteindelijk viel het allemaal reuze mee en kan je het spel in alle rust spelen.

Garbs
Naast het feit dat je veel meer vrijheid hebt (thank god!) is ook het vechtsysteem onder handen genomen. In plaats van je aanvallen kiezen uit een bestaand menu, gaat het vechten nu allemaal veel dynamischer. Je gebruikt namelijk de knoppen op je controllers om bepaalde moves uit te voeren, zodat je jezelf bijvoorbeeld met het kruisje tegen een vijandige aanval verdedigt en met het driehoekje een bliksemschicht afvuurt. Ook kun je tijdens de gevechten wisselen van zogenaamde ‘Garbs’, ofwel outfits met variërende wapens en krachten zodat je elke battle unieke powers kunt gebruiken die op dat moment nodig zijn. Het battle-systeem speelt enorm lekker en is een grote vooruitgang op de voorgaande games.

Uitmuntend battle-systeem
Oke: meer vrijheid, een top battle-systeem… gaat het nog ergens mis? Jammer genoeg wel. Het script is namelijk niet al te sterk en mist vaak de nodige logica, samenhang en emotie van personages, waardoor het spel niet direct aanvoelt als een ware Final Fantasy game. De storylines en emotie waren namelijk altijd juist een van de sterkste elementen uit de FF reeks. Desalniettemin is Lightning Returns de beste XIII game die er is en is het een zeer vette RPG om je vrije tijd mee te doden. Wij hebben er in ieder geval al aardig wat gameplay uren in zitten! Het spel is verkrijgbaar voor de PS3 en Xbox 360.

Final Fantasy XIII-3: Lightning Returns

Final Fantasy XIII-3: Lightning Returns

Final Fantasy XIII-3: Lightning Returns

Final Fantasy XIII-3: Lightning Returns

Final Fantasy XIII-3: Lightning Returns

Geef een reactie