Finale WK2014: Duitsland vs Argentinie

Wat hadden we er toch graag gestaan: vanavond 21.00 uur staat niet het elftal van Louis van Gaal, maar het Argentinie van Alejandro Sabella tegenover de Duitse ‘Mannschaft’. Na een indrukwekkend optreden tegen Brazilie – wiens team wij gisteren overigens prachtig geklopt hebben – is Duitsland de grote favoriet voor het goud dit jaar. Argentinie wist het hele WK nog niet écht te verrassen, maar heeft zichzelf via penalty’s met de hakken over de sloot toch richting de finale getrapt.

Ook onze wereldspeler Arjen Robben was na de wedstrijd tegen Brazilië van mening dat eigenlijk wij tegenover de Duitsers hadden moeten staan: “Het is mooi eindigen. Hiermee hebben we de kater een beetje weggespoeld, maar de teleurstelling blijft overheersen. Je bent er zo dichtbij”, vertelde de vedette. “We hebben weer alles gegeven. Ik ben zo trots. Het is een feest om met deze ploeg te spelen. We hadden verdiend om de finale te spelen. Ik ben helemaal leeg”, sloot Robben af. Maar goed, tot een finale is het niet gekomen en vanavond om 9 uur zien we wie er wél met de gouden beker vandoor gaat.

Als we kijken naar de statistieken, dan hebben onze oosterburen een kleine voorsprong: in de geschiedenis van de Wereldkampioenschappen speelden de twee teams zes keer tegen elkaar. Drie keer won Duitsland, één keer won Argentinië en twee keer werd er gelijkgespeeld. In totaal werden er in de matches zestien goals gescoord, waarvan elf door de Duitsers en slechts vijf door de Argentijnen. In totaal heeft Duitsland al drie wereldtitels op zak (1954, 1974 en 1990). De Argentijnen wonnen de gouden beker twee keer (1978 en 1986).

Het zijn statistieken die natuurlijk niets zeggen over de wedstrijd van vanavond, maar laten we eerlijk zijn: wie heeft er nou écht statistieken nodig om de uitslag van vanavond te voorspellen? De Duitsers zijn in topvorm en wat heeft Messi nou eigenlijk al laten zien dit toernooi? Precies, ongeveer nog helemaal niets.

Zelfs de Braziliaanse voetballegende Pelé, wiens land zo werd vernederd in de halve finale, zegt dat Duitsland veel sterker is dan het huidige Argentinië. “Enkel God weet wat daar gebeurd is”, zegt hij over de wedstrijd tussen Duitsland en Brazilië. “In deze finale staan twee uitstekende teams tegenover mekaar. Duitsland is sterker dan Argentinië, maar in het voetbal is alles mogelijk”, aldus Pelé.

Onze voorspelling? Duitsland wint van Argentinië met 4-1. De wedstrijd start vanavond om 21.00 Nederlandse tijd in het beroemde Maracanã-stadion van Rio de Janeiro onder leiding van de Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzoli. Leuk detail: voor de wedstrijd treden onder andere Shakira, Wyclef Jean en Carlos Santana op. Het belooft een swingende finale te worden!

Geef een reactie