Gelukkig, voldaan of succesvol worden? Stop dan met uitstellen!

Wil je – net als wij allemaal – succesvol en gelukkig zijn? Dan is het misschien tijd om een gedachtenverandering teweeg te brengen. Want veel van dat geluk én succes hebben we zelf in eigen handen. In deze ingestuurde column van M. Richarlison vertelt hij waarom jij de touwtjes in handen zou moeten nemen bij het vinden van je eigen geluk. Go for it!


Stop met zoeken naar tekens. Stuur dat eerste berichtje of solliciteer gewoon voor een nieuwe functie. Als je tekens zoekt als excuus om bepaalde dingen te doen, betekent dit dat je die dingen diep van binnen wel wilt doen, wat weer betekent dat je die dingen ook gewoon zou moeten doen. Je eigen gedachten en meningen zijn de enige tekenen die je nodig hebt.

Het zware werk

Stop met wachten op het juiste moment. Stop met hopen dat de sterren uitgelijnd zullen zijn om je precies te geven wat je wilt. Het maakt niet uit of je een goed persoon bent, of je gelooft dat je het verdient om te worden beloond, omdat het universum het leven niet zo gemakkelijk voor je zal maken. Als je iets wilt, dan zul je er iets voor moeten doen. Je kunt niet wachten totdat het aan je wordt overhandigd. Je kunt niet verwachten dat de kansen zichzelf altijd maar voor zullen doen. Je moet zelf het zware werk doen.

Je gaat nooit iets van jezelf maken als je blijft uitstellen. Stop met het bedenken van excuses waarom je zou moeten wachten tot morgen of volgende week of volgend jaar om je doelen te bereiken. Stop met het uitstellen van je toekomst. Stop met rennen van je plannen. Besluit om risico’s te nemen. Besluit om jezelf een kans te geven.

Stop met doen alsof je een goede reden hebt om de dingen uit te stellen die het meest voor jou betekenen. Stop met doen alsof je te onervaren of te talentloos bent of te jong of te oud om te doen wat je echt wilt. Stop met het vinden van steeds meer manieren om te rechtvaardigen waarom je bent gaan settelen in plaats van je droomleven na te jagen. Stop met koesteren in je eigen ellende en doe iets om je lot te veranderen.

De gemakkelijke weg

Je zult jezelf verbazen over hoeveel je kunt bereiken – maar alleen als je stopt met jezelf de gemakkelijke weg naar buiten te laten nemen. Stop met het kiezen van de eenvoudigste optie voor de meest riskante optie.

Als je iets van jezelf wilt maken, stop dan met uitstellen. Stop met wachten tot morgen om te bereiken waar je vandaag aan zou kunnen werken. Je zult nooit het gevoel krijgen dat je een plaats van succes hebt bereikt, totdat je je gedachten in acties hebt omgezet, totdat je je comfortzone verlaat en naar vervulling zoekt.