Glasvezelinternet: heb ik het nodig en wat kan ik ermee?

Glasvezelinternet is de droom van iedere gamer, serieuze internetter of filmstreamer. Razendsnelle internetsnelheden en een grote betrouwbaarheid zijn de grootste voordelen van internet via glasvezel en op steeds meer plekken in Nederland is glasvezelinternet te ontvangen. In dit artikel vertellen we je waarom glasvezelinternet dé toekomst is en wat je er allemaal mee kan.

Dus ehh… wat is dat glasvezel nou precies?

De techniek van glasvezelinternet zit hem in hoe het glasvezel is opgebouwd. Glasvezel is een dunne, sterke draad van glas, die signalen met extreme snelheden en mate van betrouwbaarheid over grote afstanden kan versturen. In vergelijking met kabel of het nog oudere ADSL kan je met glasvezel véél hogere snelheden bereiken en is de uploadsnelheid net zo hoog als je downloadsnelheid, iets wat een absolute verademing is als je geregeld bestanden op het internet plaatst.

Snelheden tot 500 Mb/s!

Wanneer je het internet puur en alleen gebruikt voor het sporadisch versturen van een e-mail of het zoeken van een nieuw kledingstuk op de website van je favoriete kledingwinkel, dan is glasvezelinternet misschien niet echt nodig. Sterker nog, dan zou je met een normale internetverbinding tot 40 Mb/s ruim genoeg snelheid tot je beschikking hebben. Wanneer je echter gebruik maakt van meerdere apparaten tegelijk of als het streamen van films je grootste hobby is, dan kunnen we glasvezelinternet absoluut aanraden.

Met glasvezelinternet bereik je namelijk snelheden tot wel 500 Mb/s. Dit komt neer op een download snelheid van 40 MB per seconden. Het maakt in dat geval niet meer uit op hoeveel apparaten je tegelijk aan het downloaden bent, films zullen nóóit meer staan te bufferen en het stramen van hoge kwaliteit video’s op je nieuwe 4K tv is nog nooit zo vlekkeloos gegaan. Nu streaming media van steeds hogere kwaliteit wordt, zal ook je internetsnelheid mee moeten groeien om de vereiste bandbreedte aan te kunnen. Afnemers van glasvezelinternet zijn dan ook vaak unaniem in hun ervaringen: ‘Nooit meer kabel of ADSL!’

Om een kort overzichtje te geven, zijn dit een aantal voordelen van glasvezelinternet én zaken die je probleemloos zal kunnen doen:

  • Een constante snelheid, ook bij meerdere apparaten
  • Snelheden tot wel 500 Mb/s. Hiermee heb je de gemiddelde film binnen een minuut binnen!
  • Uploaden en downloaden met dezelfde hoge snelheid
  • Gaming op het hoogste niveau, zonder lag
  • Streamen van 4K en HD-films ging nog nooit zo soepel

Sounds good, sign me up!

Ho ho, niet zo snel. Er zitten namelijk toch ook enkele haken en ogen aan glasvezelinternet. Ondanks de grote voordelen van dit nieuwe type internet, zijn er ook redenen om er niet aan te beginnen. Gelukkig zijn dit er niet veel, maar we willen toch graag een compleet beeld geven. Allereerst is het namelijk mogelijk dat glasvezelinternet bij jou thuis helemaal nog niet beschikbaar is. Wil je weten of glasvezelinternet ook bij jou mogelijk is? Doe dan de Postcodecheck van KPN, de grootste aanbieder van glasvezel internet van Nederland. Heb je geen glasvezelaansluiting in huis? Dan is het een vrij duur grapje om dit speciaal aan te leggen. Ons advies: wacht gewoon rustig af tot jouw gemeente óók uit het stenen tijdperk is gekomen en glasvezelinternet beschikbaar stelt.