Hackerspraktijken Watch Dogs binnenkort realiteit?

Nog precies zes dagen wachten en dan is het eindelijk zover: op 27 mei komt de langverwachte game Watch Dogs uit. Het spel werd in 2012 aangekondigd op de E3 en heeft sindsdien wereldwijd een non-stop stream van aandacht gekregen. Geen wonder, want de Ubisoft game heeft inmiddels al enkele honderdan pre-release awards op zijn naam staan.

Hacken voor nog geen 100 dollar
De graphics van de game zijn amazing, maar waar Watch Dogs vooral punten mee scoort is de unieke gameplay. De protagonist in de game, Aiden Pearce, is in bezit van een smartphone met tal van hacking applicaties waarmee hij de gehele stad Chicago met een druk op de knop kan manipuleren. Straatlichten, bruggen, telefoons tappen, beveiligingscamera’s uitschakelen en ga zo maar door. Klinkt het je allemaal wat vergezocht? Think again. Cybersecurity-experts zeggen dat het scenario dat Watch Dogs schetst dichterbij de werkelijkheid ligt dan veel mensen denken. “Simpel gezegd kan iedereen een verkeerschaos veroorzaken met een eenvoudig programmaatje en wat goedkope hardware. Dat hoeft nog geen 100 dollar te kosten”, aldus Cesar Cerrudo van IOActive Labs Research, die zelf meerdere keren inbrak op diverse verkeerslichtinstallaties.

Uit onderzoek van Dima van de Wouw, consultant van Deloitte, blijkt dat Industriële Controle Systemen (ICS) zoals verkeerslichten, waterkeringen en spoorwegsystemen een risico lopen om gehackt te worden.

Razendsnelle technologische vooruitgang
“De beveiliging van Industrial Control Systems is een onderdeel van de uitdaging om connected technologie te beschermen, die ook bekend staat als ‘the Internet of Things’. De razendsnelle technologische vooruitgang biedt ook kwaadwillenden meer mogelijkheden en instrumenten om misbruik te maken. Tegelijkertijd levert het ook meer mogelijkheden om je daar tegen te beschermen. Het is van het grootste belang dat we bewust zijn van de reële risico’s en dreigingen, alleen dan worden stappen gezet om adequate bescherming te realiseren” Aldus Dick Berlijn, oud-commandant der Strijdkrachten en Senior Board Advisor bij Deloitte.

Fantasie in Watch Dogs, maar keiharde realiteit in ons dagelijks leven. Die 100 dollar laten we wel even schieten: wij hacken er wel gewoon op los in Watch Dogs. Wil je meer over de game te weten komen? Wacht dan op onze uitgebreide review van de game zodra hij in de winkelrekken ligt! Tot die tijd mag je je vermaken met onderstaande trailer.

Geef een reactie