Hafthór Júlíus Björnsson: “Het was alsof mijn lichaam door midden brak”

De IJslander Hafthór Júlíus Björnsson ken je zeer waarschijnlijk als de gigantische beul uit de hitserie Game of Thrones. Één van de opmerkelijke scenes waarin hij zijn krachten showt is wanneer hij de schedel van zijn tegenstander kapot knijpt met zijn blote handen. Zijn naam in de serie, The Mountain’, is dan ook niet zomaar uit de lucht komen vallen. De reus is niet alleen in de serie zo sterk, en won al vele Strongest Man verkiezingen. Met zijn lengte van 2 meter en 6 centimeter, en zijn gewicht van 175 kilo kun je spreken van een behoorlijk indrukwekkende verschijning. Hij is tevens de langste persoon van heel IJsland!

“Eten voelt voor mij bijna als werken; ik moet om de twee uur iets naar binnenwerken om mijn lichaamsmassa te behouden. Het is niet gemakkelijk, elke dag eet ik zo’n 8.000 calorieën!”

Hafthór, die voor het gemak ook vaak gewoon Thor wordt genoemd, zegt dat hij simpelweg aanleg heeft om groot te zijn. Björnsson: ‘Ik was altijd al groter dan de rest. Daarbij train ik al mijn hele leven. De spiermassa zoals ik het nu heb, kwam pas toen ik zeven jaar geleden stopte met basketballen.’ De man was de blessures van het basketballen meer dan zat, en gooide zijn leven over een andere boeg. “Het ging van kwaad tot erger, tot ik zelfs geopereerd moest worden aan mijn enkels. Tijdens de revalidatie legde ik mijn focus bij het gewichtheffen. De liefde is toen ontstaan. Ik vond het heerlijk om keihard te trainen en ontdekte dat ik snel aankwam en sterker werd. Mijn lichaamsgewicht schommelde tussen de 105 en 110 kilo. Inmiddels weeg ik 180 kilo.”

Kilo’s krachtvoer

Toch doet Hafthór meer dan alleen wat gewichtheffen. “Er komt meer bij kijken dan alleen gewichten oppakken: je moet de oefeningen goed uitvoeren, goed slapen en goed eten. Als je te weinig eet, zul je ook niet groter worden. Eten voelt voor mij bijna als werken; ik moet om de twee uur iets naar binnenwerken om mijn lichaamsmassa te behouden. Het is niet gemakkelijk. Tijdens de opnames moet ik constant pauzes nemen om aan mijn voedingsschema te voldoen. Ik eet zo’n zes tot acht maaltijden per dag”, vertelt hij in een interview. “Ik eet veel zoete aardappelen, vlees, vis, kip en gezonde vetten als cacaoboter en amandelen. Ook ben ik gek op greens: avocado, spinazie en broccoli. In het algemeen eet ik heel gezond, maar vanwege mijn gewicht nuttig ik voor of na een training ook snelle koolhydraten, oftewel: hetgeen waar ik trek in heb.”

“Het voelde alsof mijn lichaam door de midden brak”

Viking-record

“Ik heb aan ontzettend veel krachtcompetities meegedaan, variërend van het trekken van vliegtuigen en auto’s tot het liften van zware stenen. Ik ben echter vooral trots op mijn Viking-record, dat ik afgelopen jaar in Noorwegen heb behaald. Het vorige record was duizend jaar oud! Ik moest minstens vier stappen zetten met dit gewicht op mijn schouders om het record te breken. Ik weet nog goed dat ik de druk vanaf mijn nek door mijn lichaam heen richting m’n tenen voelde stromen. Ik dacht dat mijn lichaam het zou opgeven, dus besloot ik een pauze te nemen. Na een diepe teug adem pakte ik het gewicht opnieuw op. Ik zette de eerste stap en voelde dat mijn rug nog sterk was. Voorzichtig nam ik nog een stap, terwijl ik recht voor me uitkeek. Mijn rug begon nu pijn te doen. Bij de derde stap voelde het alsof mijn lichaam door de midden brak. Ik nam een vierde stap en besefte dat ik het record had verbroken en realiseerde vrij kort daarna dat mijn rug flink kapot was, haha! Gelukkig was ik snel weer hersteld. Na de overwinning heb ik het gevierd met vrienden door veel te eten!”

game-of-thrones-thor