Het gebruik van anabolen, hoe veilig (en nuttig) is het?

Hedendaagse professionele bodybuilders en andere topsporters gebruiken steroïden en zijn groter dan ooit. Mocht je zelf regelmatig in de sportschool te vinden zijn, dan is de kans groot dat de vraag ook ooit door jouw hoofd heeft rondgespookt. ‘Is het gebruik van anabolen veilig en moet ik er wel of niet aan beginnen?’. Veel mensen geloven dat (de illegale) steroïden enkel slecht zijn, en vele anderen geloven dat ze zeer nuttig kunnen zijn voor bodybuilders en sportatleten, mits correct genomen. In dit artikel nemen we een kijkje naar de wereld van anabolen!

Steroïden: Wat zijn ze in hemelsnaam?

Anabole steroïden zijn synthetische analogen of derivaten van testosteron en nor-testosteron. In de jaren 1930 ontdekten wetenschappers dat deze anabole steroïden de groei van spieren bij proefdieren zouden kunnen verhogen. De verbindingen werden vervolgens gebruikt om slopende ziektes bij mensen te behandelen, maar bleken ook bij mensen voor veranderingen te zorgen op gebied van de groei van spieren.

Hoewel alle steroïden dezelfde koolstofstructuur hebben, veroorzaakten eenvoudige chemische veranderingen verschillende effecten in termen van anabole / androgene activiteit. Anabole activiteit verwijst naar het vermogen van de steroïde om de skeletspiergroei te bevorderen, terwijl androgene activiteit verwijst naar hoe krachtig het medicijn is om de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken, zoals gezichtsbeharing, een diepere stem etc.

De bekendste steroïde is Testosteron. Deze steroïde kan aromatiseren en staat bekend om zijn vermogen om grote winst te boeken in de spieromvang en -kracht, op voorwaarde dat de doseringen hoog genoeg zijn. Het veroorzaakt echter nogal wat vochtretentie (het vasthouden van vocht) en heeft nogal wat bijwerkingen in vergelijking met de andere anabolen, zoals bijvoorbeeld acne.

Wat zijn bijwerkingen van steroïden?

Bijwerkingen gezien bij gebruik van steroïden zijn onder meer gynaecomastie, alopecia (of haaruitval), acne en oedeem of vochtretentie. De meeste van deze kunnen worden vermeden of de risico’s kunnen op zijn minst worden geminimaliseerd. Om gyno (mannenborsten) te voorkomen, gebruik je niet-aromatiserende steroïden of nolvadex. Acne kan worden verholpen door je huid schoon te houden, een salicylzuur-product te gebruiken en de meer androgene steroïden te vermijden. Waterretentie kan enigszins worden vermeden door de inname van natrium nauwlettend te volgen en vast te houden aan niet-aromatiseerbare steroïden. Het blijft altijd verstandig om per soort steroïde dat je wilt gebruiken, onderzoek te doen naar de bijwerkingen van dit specifieke product.

Is het gebruik van steroïden veilig?

De meest effectieve cyclus neemt over het algemeen de meeste risico’s met zich mee, maar hoe veilig is het gebruik ervan? Dat is namelijk de aard van steroïden; de meest effectieve dingen zijn ook het meest “gevaarlijk”, om zo te zeggen. Houd er ook rekening mee dat er geen perfect “veilige” of risicovrije steroïde is. Een bepaalde steroïde geeft je misschien geen gyno, maar kan de lever zwaar belasten. Een andere is misschien niet zwaar voor de lever, maar kan het risico vergroten dat het haar uitvalt. Het is een spel van geven en nemen. Wel moet gezegd worden dat het gebruik van steroïden niet per se zal lijden tot vervelende bijwerkingen. Het is daarom verstandig om het gebruik ervan te bespreken met je huisarts en advies op te volgen van betrouwbare partijen, zoals hieronder omschreven.

Hoe duur zijn anabolen, en waar kan ik ze krijgen?

De kosten kunnen sterk variëren, afhankelijk van waar je de steroïden koopt, welk merk je krijgt en wie de aanbieder is. Ons advies is op zoek gaan naar een betrouwbare aanbieder van anabolen, zoals bijvoorbeeld Anabolen-Koning. Deze aanbieder staat erom bekend niet alleen simpelweg een flesje op te sturen, maar je ook goed te adviseren over het gebruik ervan, veel beter dan dat wij hier op Guytalk.nl zouden kunnen doen.

Kortom: het gebruik van anabole steroïden kunnen enorme winsten bezorgen op gebied van spiergroei, maar kunnen tegelijkertijd ongewenste bijwerkingen vertonen. Ons advies: overweeg goed wat je doelen zijn, en mocht je kiezen voor het gebruik van anabolen, koop deze dan bij een betrouwbare aanbieder en volg het advies op van personen die er meer verstand van hebben dan jij en ik. Good luck!