Blow your mind: koken anno 2015

Als je het over cannabis hebt, dan hoef je ons Nederlanders eigenlijk niets meer te vertellen. We roken het in tal van verschillende vormen met de meest exotische tools en maken er de lekkerste cakes en brownies mee. Toch weten de meeste mensen niet dat je nog veel meer kunt met het rustgevende groene goedje. Had je bijvoorbeeld al eens van een een cannabis smoothie, of misschien nog wel beter: een wiet pizza gehoord? Dit is koken anno 2015!

Laat ik allereerst beginnen met melden dat ik absoluut geen chefkok ben. Integendeel: gerechten die ik maak moeten voldoen aan twee eisen: het moet lekker zijn en het mag niet teveel moeite kosten. Als ik met die gedachte vervolgens door mijn kookboeken blader, kom ik – net als heel veel mannen met mij – verrassend weinig tegen wat overblijft. En vind je een gerecht dat aan die eisen voldoet, dan is ‘ie wel zo saai dat ik er eigenlijk niet eens meer zin in heb. Tuurlijk: een man moet eten, en dat doe ik ook, maar als het aan mij ligt mag het allemaal net even wat spannender dan een stamppot Andijvie of een Thaise curry. Toen een vriend me een poosje geleden een boek liet zien dat compleet gericht was op koken met cannabis, ging er een wereld voor me open. Was dat écht allemaal mogelijk?

Een groot aantal studies en medische rapporten meldt dat wiet veel voordelen voor je gezondheid kan hebben. Het is dan ook niet gek dat de natuurlijke plant wereldwijd zelfs als medicatie wordt voorgeschreven. Daarnaast is het gebruik van cannabis – in ieder geval in Nederland – een complete levensstijl. Marihuana toevoegen aan je gerechten zorgt er niet alleen voor dat je maaltijden lekkerder worden, maar het gewenste effect is ook nog eens krachtiger en houdt langer aan dan wanneer de wiet wordt gerookt middels een bong of als joint.

kokencannabis

Oké, klinkt goed… waar blijven die gerechten?!
Het mooie van koken met cannabis is dat je er ongelooflijk vrij in kan zijn. Toch willen we je ook wat specifieke tips mee geven. Want zeg eerlijk, die wiet pizza in de intro heeft je best geprikkeld, right?

Op de website van Zamnesia, de grootste online smartshop van Nederland, vonden we een een aantal interessante manieren om, samen met je maten of alleen, een heerlijke cannabis pizza te maken. In twee methodes welteverstaan. De eerste methode is door na ongeveer 8 minuten in de oven simpelweg wat wiet of hasj over je pizza te strooien. Methode twee vereist iets meer moeite, maar klinkt wel een stuk lekkerder omdat je de wiet er niet alleen overheen strooit, maar er een echte saus van maakt. Let er overigens wel op dat wanneer je besluit de cannabis te bakken of koken, je de temperatuur niet hoger dan 160°C instelt. Hogere temperaturen laten de THC namelijk verdampen, waardoor het effect verloren gaat.

Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos en het liefst zeggen we dan ook tegen je: ga zelf eens op onderzoek uit. Zo maak je met wat melk, hennepzaad olie, komkommer, banaan, boerenkool en verse cannabis bijvoorbeeld een heerlijke cannabis smoothie. Of wat dacht je van wietijs: “Verhit een halve liter room in een pan totdat het kookt. Verwarm in een andere pan een kwart pakje boter, 75 gram suiker en een snufje zout. Doe 7-8 gram wiet in de gesmolten boter. Klop dan de room door de botermix. Pel een paar bananen en prak ze in een kom. Voeg wat rum en honing aan de bananen toe. Meng dan de banaanmix met de room en de boter. Giet dit in een grote kom en laat het een paar uur in de vriezer. Smullen maar!

En, al trek gekregen? Ik wel! Misschien kies ik morgenochtend wel voor een kommetje cannabis cruesli… Eet smakelijk!