Meer feesten en shoppen? Bespaar op je energiekosten

Auto’s, toffe gadgets, de nieuwste iPhone of misschien wel dat reisje naar de Bahama’s. Ja, op GuyTalk.nl zie je de vetste dingen voorbij komen om je geld aan te besteden. Geld dat er…. helaas niet altijd in voldoende mate is. Nu zijn we hier de lulligste niet en vertellen we je graag hoe je meer geld kan verdienen om je droomhuis of auto te kunnen kopen, maar waar veel mensen overheen kijken is dat er ook veel geld te besparen valt op de huidige uitgaven. In dit item nemen we specifiek de energiekosten onder de loep, want daar kan vaak erg veel geld mee bespaard worden. 7 tips welteverstaan, en dat betekent méér feestjes, vaker uit eten en simpelweg meer genieten van het leven.

“Geld dat je niet hoeft uit te geven, hoef je ook niet te verdienen. Besparen op je energie betekent dus méér genieten van je geld”

Kies voor LED

Nieuwe lampen nodig? Kies dan voor spaarlampen of LED-lampen in plaats van gloeilampen. Je ziet ze steeds minder vaak, maar toch is het eens handig je woning na te lopen en te controleren of je nog gebruik maakt van gloeilampen. Waarom? Het energieverbruik van gloeilampen ten opzichte van een LED- of spaarlamp is enorm.

Gebruik tochtstrips

Een van de grootste energieverbruikers in je woning? De verwarming. Omdat er veel warmte verloren gaat bij de ramen en kieren, is het een goed idee tochtstrips aan te schaffen. Door deze te gebruiken kun je het warmteverlies flink beperken.

Hang je was op

Is het gebruik van de droger écht nodig? Drogers gebruiken veel energie en door ongeveer een kwart van de kleding of beddengoed die je normaal gesproken in de droger stopt, op te hangen, bespaar je al snel een paar tientjes per jaar. Koop dus gewoon een paar wasrekken of hang je was buiten in de tuin op. Dat is toch weer een gezellig etentje extra.

Kies voor een goede energieleverancier

Geld dat je niet hoeft uit te geven, hoef je ook niet eerst te verdienen. Ga dus op zoek naar de goedkoopste energieleverancier die je kan vinden. Er zit namelijk nogal verschil in de verschillende leveranciers en ondanks dat veel mensen denken dat het een enorm gedoe is over te stappen, valt dat vaak erg mee. Energie vergelijken? Absoluut doen.

Haal opladers uit het stopcontact

Iets wat veel mensen over het hoofd zien, is dat opladers die in het stopcontact zitten ook energie verbruiken. Verminder sluipverbruik door opladers van bijvoorbeeld je telefoon, tablet of laptop uit het stopcontact te halen als je hem niet gebruikt. Let er ook op dat je apparaten niet té lang in de oplader laat zitten.

Doe het licht uit

Ik hoor mijn moeder het nog zo vaak roepen: “Doe het licht eens uit!”. Wees oplettend met het uitzetten van je verlichting. Vooral als je gebruik maakt van gloeilampen is het aan laten van lampen onnodig energieverbruik. Maak er dus een gewoonte van je lampen direct uit te doen als je een ruimte verlaat.

Kies voor een energiezuinige wasmachine

Er bestaan niet voor niets labels voor wasmachines, drogers, koelkasten en andere elektronische apparaten. Wanneer je kiest voor een wasmachine met een A label, dan verbruikt deze zo’n 20 procent minder energie dan een elektrisch model van zo’n 8 jaar oud. Tuurlijk: hij doet het prima, maar hij kost je wel een paar tientjes extra per jaar.