Nieuw internet en tv abonnement, maar welke?

Je zit waarschijnlijk al jaren vast bij je internetprovider, maar sluit je abonnement nog wel aan bij wat je echt nodig hebt? Los van dat het waarschijnlijk goedkoper kan, kun je ook eens kijken of er ondertussen geen snellere of betere verbindingen beschikbaar zijn.

Wat heb je nog echt nodig?

De vaste telefoon wordt steeds minder gebruikt, maar toch maakt het doorgaans nog onderdeel uit van je abonnement. Misschien betaal je er maar een euro per maand extra voor, maar eigenlijk kan het de deur uit. Je ziet dan ook dat de laatste jaren veel mensen overstappen naar internet en tv of zelfs alleen internet. Kijk je toch geen ‘ouderwets’ lineaire tv meer en alleen NLZiet, Videoland of Netflix, waarom zou je dan nog iets van 10 tot 15 euro per maand betalen voor een tv-ontvanger met tientallen zenders die je toch niet kijkt?

Snelheid

Snelheid kun je echter nooit genoeg hebben, zeker als je 4K video wilt kijken of simpelweg geen geduld hebt. Het kan best zijn dat in de afgelopen maanden je verbinding een upgrade heeft gehad. Netwerkbeheerder KPN is namelijk al jaren straatkasten en wijkcentrales aan het upgraden met glasvezel om zo ook het laatste stukje koperdraad naar je huis een stuk sneller te maken. VDSL abonnementen over de telefoonlijn halen nu soms snelheden die eerder alleen met kabel of glasvezel mogelijk waren, dus kijk zeker even wat op het moment de maximaal haalbare snelheid is op je adres.

Verschillen in tv abonnementen

Internet is internet zou je zeggen, daar valt weinig speciaals van te maken door de providers. De werkelijke verschillen zitten namelijk in de tv abonnementen. Goed internet en tv vergelijken voordat je overstapt is dan ook zeker aan te raden. Waar de ene provider een zo kaal mogelijk zenderaanbod heeft, bieden andere providers zoals Online bijvoorbeeld standaard drie FOX Sports Eredivisie zenders. En dat terwijl je onder de streep niet eens duurder uit bent.
Alle providers hebben wel een tv-app, maar welke zenders je buitenshuis kunt bekijken verschilt nog wel. Daarnaast kun je niet bij alle providers bijvoorbeeld een opname instellen als je onderweg bent, wel zo handig. Opnemen en pauzeren is ook zoiets. Bij de ene provider gratis en bij de ander betaal je er 5 euro extra per maand voor.

Extra tv-ontvangers voor de slaapkamer zijn vaak ook rond de 5 euro per maand. Kies je voor kabelinternet van bijvoorbeeld Ziggo, Caiway of Delta, dan kun je ook met de ouderwetse COAX-kabel nog digitaal naar de basis-zenders kijken als tv dit ondersteunt. Scheelt weer een extra ontvanger en waarschijnlijk ligt de kabel er toch al.

De keuze voor het beste internet en tv abonnement hangt erg van je situatie af, dus bepaal eerst goed wat je wensen zijn en vergelijk goed voordat je je keuze maakt.