Onderzoek: grommen en schreeuwen tijdens het sporten helpt écht

Als je ooit Maria Sharapova tennis hebt zien spelen, dan weet je waar we het over hebben.

Grommen tijdens het sporten kan luid, vreemd en storend zijn. In tennis hebben sommigen het zelfs vals spelen genoemd. Maar als het gaat om het benutten van kracht en focus tijdens lichamelijke activiteit, hebben we een nieuwtje voor je: Grommen werkt. Volgens een tweedelige studie gepubliceerd in PLOS afgelopen maand, blijkt dat grommende of schreeuwende sporters een voordeel hebben doordat ze tijdens fysieke activiteiten meer kracht kunnen uitoefenen.

Experiment 1

Tijdens Experiment 1 lieten de wetenschappers 20 MMA-atleten een zware zak van 50 kg schoppen, zowel tijdens het grommen als het terwijl ze stil bleven. Het blijkt dat de atleten aanzienlijk meer kracht konden genereren tijdens het trappen met een ‘grunt’ dan zonder. Ze genereerden een gemiddelde 24,2 g-kracht tijdens het grommen in vergelijking met een gemiddelde van 22 g-krachten zonder, wat neerkomt op een toename van 9 procent in kracht.

Experiment 2

In Experiment 2 werden 22 atleten videoclips getoond van een vechtsporter die hen schopte – soms met een gesimuleerde grom in de audio en soms zonder. Het doel was om te bevestigen of een grommende tegenstander tijdens fysieke gevechten een afleiding was voor de deelnemers. Door het experiment met vechtsporttechnieken te repliceren (na het bewezen effect bij tennis), konden de onderzoekers concluderen dat grommen niet alleen afleidt omdat het het geluid maskeert van een bal die wordt geraakt, maar ook omdat, nou ja, het storend is.

Hoewel het misschien storend is voor anderen, is het nuttig om je middenrif te openen en een beetje te grommen of schelden tijdens je workout. Want ja, de wetenschap zegt het!