Recensie: Oral-B PRO SmartSeries 7000

Oral B 7000Als het op tandenpoetsen aankomt zijn de adviezen helder: twee keer per dag – ‘s ochtends na het ontbijt en ‘s avonds voor het slapengaan – twee minuten lang je tanden poetsen en je voorkomt gaatjes en verwijdert tandplak en tandsteen. Klinkt simpel, maar als het op de praktijk aankomt moet ik eerlijk bekennen dat ik nooit echt bijhoud hoe lang ik nou met die borstel in mijn mond sta. Ik ga voor mijn gevoel alle plekjes, tanden en hoekjes langs en ‘het zal wel schoon zijn’. Tot ik de proef onlangs eens op de som nam en een timer aanzette tijdens het poetsen. Wat bleek? Ik heb al die jaren veel te kort gepoetst. Gemiddeld zat ik rond de 1 minuut en 10 seconden; dat kon dus veel beter. Met de Oral-B PRO Smartseries 7000 elektrische tandenborstel in mijn badkamer is dat verkeerde en te korte poetsen verleden tijd. Waarom? Dat lees je in deze recensie!

Enkele weken zat ik al het internet af te struinen in mijn zoektocht naar een nieuwe (en mijn eerste) elektrische tandenborstel. Een tripje naar de Media Markt maakte het kiezen alleen maar moeilijker, want welk apparaat is nou wel of niet goed? Toen ik de kans kreeg de Oral-B PRO SmartSeries 7000 uit te testen greep ik die kans natuurlijk met beide handen aan. Na het openen van het binnengekomen pakketje werd me al snel duidelijk dat ik niet zomaar een elektrische tandenborstel voor me had: een borstel met Bluetooth?! Dit móest wel goed zijn…

Oral-B PRO SmartSeries 7000
Alhoewel ik niet kon wachten de Oral-B uit te proberen (dat heb ik nou nooit met een borstel van de Kruidvat), bleek het al snel dat ik voor dit exemplaar wel eventjes de tijd moest nemen. In de doos vond ik namelijk niet alleen de borstel zelf, maar ook een draadloze SmartGuide die je realtime feedback geeft over je poetsbeurt. In de verpakking zag daarnaast een oplader, een luxe en stevige reisetui, een reiszakje en vijf verschillende opzetborstels.

De draadloze SmartGuide
Nadat ik tien minuutjes later de boekjes door had gebladerd en de SmartGuide simpel aan de muur in mijn badkamer had gehangen, ging ik aan de slag. Ik klikte een van de meegeleverde borsteltjes op het apparaat en drukte op de aan-knop. Naast dat de borstel begon te roteren, begon er ook een timer te lopen op de SmartGuide en waren er vier kwadranten te zien die de vier kwadranten van je gebit voor moeten stellen. Oral B 7000 Smart GuideNa dertig seconden poetsen werd niet alleen visueel op de Guide duidelijk dat ik de borstel naar een andere hoek moest verplaatsen, maar begon ook het apparaat zelf te trillen en werd de led-indicator groen: erg handig als je in een andere kamer aan het poetsen bent of de Oral-B mee op vakantie hebt. Naast de kwadrantindicatie op de SmartGuide, geeft het kleine apparaatje aan het einde van de poetsbeurt ook aan of deze goed was of niet door middel van het toekennen van 1 tot 5 sterren.

Dan iets over het poetsen zelf: de Oral-B Pro 7000 zorgt er met 40.000 pulsaties en 8.800 rotaties per minuut voor dat er véél meer schoongemaakt wordt dan met een handtandenborstel. Daarnaast doet de SmartSeries tandenborstel veel meer dan een ‘standaard’ elektrische borstel. In totaal kun je kiezen tussen zes verschillende poetsfuncties, die via een knopje op de borstel te selecteren zijn. Via de display van de SmartGuide is vervolgens te zien welke functie gekozen is.

1. Dagelijkse reiniging
Stand voor dagelijks gebruik met 2 minuten poetstijd.
2. Tandvleesverzorging-stand
Voor effectieve stimulering en massage van tandvlees.
3. Sensitive
Heeft een lagere snelheid dan ‘dagelijkse reiniging’ om op zachte wijze gevoelige tanden te reinigen.
4. Whitening
Varieert in snelheid voor een polijstend effect op het tandoppervlak waardoor oppervlakkige verkleuringen effectief worden verminderd.
5. Grondige reiniging
Voor buitengewone mondverzorging, met een totale poetstijd van 3 minuten verdeeld in 45 seconden per kwadrant; verbeterd resultaat ten opzichte van de standaard 2 minuten met 30 seconden per kwadrant.
6. Tongreiniging
Speciale tongreiniging-stand

Poetsdruksensor
Het poetsen met de Oral-B PRO SmartSeries 7000 is zeer fijn en de eerste weken hadden mijn vriendin en ik zelfs zín om onze tanden te poetsen. Klinkt gek, right? Toch was het zo. Een grote fout die veel mensen overigens tijdens het poetsen maken, is dat ze de borstel te hard op hun tanden drukken. Met dit apparaat is dat voorgoed voorbij: wanneer de borstel te hard op de tanden wordt gedrukt, licht de poetsdruksensor rood op. Op die manier weet je dus meteen dat je wat minder kracht moet zetten. Wat heel snel duidelijk wordt bij dit apparaat, is dat de ontwikkelaars ervan er gewoon extreem goed over nagedacht hebben.

Oral-B Applicatie
We gaven het in de introductie al even aan: de Oral-B PRO SmartSeries 7000 beschikt over Bluetoooth 4.0 en maakt – indien gewenst – verbinding met je smartphone via de Oral-B applicatie. De applicatie ontvangt en rapporteert poetsdata, maar is ook te gebruiken om een persoonlijk poetsprogramma in te stellen. Via de display op je smartphone is bovendien realtime data te zien over je huidige poetsbeurt, maar ook het nieuws Zo is ook weer de druksensor aanwezig en na de beurt krijg je meteen een samenvatting te zien.

app2Een andere handige optie is de ‘doelgerichte verzorging’. In deze modus kun je aandachtsgebieden van je gebit selecteren. Door dit aan te geven zal de app bij de volgende poetsbeurten je hier aan herinneren en 10 seconden extra tijd besteden aan dit gebied.

Persoonlijk heb ik – ondanks de vele handige functies – maar weinig gebruik gemaakt van de smartphone app. ‘s Ochtends ben ik niet altijd in de mood om mijn smartphone te pakken tijdens het poetsen en daarnaast heb ik niet altijd Bluetooth aan staan. Ook zou je eigenlijk op de applicatie willen zien welke plekjes van je gebit je wel of niet goed poetst, maar dat is helaas niet te zien. Wel mag gezegd worden dat de app ook niet noodzakelijk is: met enkel de borstel en de SmartGuide wordt poetsen je al héél gemakkelijk gemaakt.

Batterijduur
Is er naast die vele positieve punten eigenlijk wel iets negatiefs te zeggen over de Oral-B 7000? Bar weinig. Het enige wat ik kan bedenken is dat de batterijduur wat langer had gemogen: de borstel moet, nadat hij tweemaal per dag door twee personen wordt gebruikt – om de paar dagen worden opgeladen. Ook is de prijs vrij hoog voor een tandenborstel: met een adviesprijs van €249,- is hij gewoon prijzig. Let wel op: de PRO 7000 is op internet in veel winkels voor een stuk minder verkrijgbaar. Aan de andere kant bespaar je met de Oral-B flink wat tandpasta in vergelijking met een normale borstel, maar dat kan ook aan mijn vele tandpastagebruik liggen.

Conclusie
Poetsen met de Oral-B PRO SmartSeries 7000 is in vergelijking met een normale handtandenborstel een wereld van verschil. Het poetsen zelf werkt perfect en na de poetsbeurt voelen je tanden zeer glad aan: veel frisser en schoner dan met een normale borstel. Over het apparaat zelf zijn we dan ook zeer te spreken. Terwijl de toevoeging van een app leuk is, hadden we er eigenlijk iets meer van verwacht. Is je gebit je de 200 euro waard en ben je op zoek naar een zeer degelijke elektrische tandenborstel, dan is de Oral-B PRO SmartSeries 7000 een goede keuze.

Bekijk de Oral-B PRO SmartSeries 7000 op Bol.com