Met temperaturen waarbij het asfalt aan je sportschoenen blijft plakken, is het niet altijd even lekker om je sportkleding uit de kast te trekken en richting de sportschool te vertrekken. Toch heeft sporten in hoge temperaturen zijn voordelen. In dit artikel vertellen we je hoe je een keiharde workout ook in deze hitte overleeft!
De juiste uitrusting
Om maar meteen met de basis te beginnen: het aanschaffen van geschikte, ademende sportkleding is een must. Hier op de redactie vertrouwen we bijvoorbeeld op de kleding van Fitnesskledingshop.com. Kies je voor een workout in de volle zon, dan is een heerlijk ademende tanktop gecombineerd met een luchtige short ideaal (maar vergeet je niet in te smeren!). Of je nu op zoek bent naar fitness kleding voor heren, fitness accessoires of misschien wel fitness kleding voor dames voor je partner, het aantrekken van een goede uitrusting is voor veel sporters al het halve werk. Dat is het in ieder geval wel voor mij: zodra de sportkleding aan gaat, gaat er onmiddellijk een knop om in mijn hoofd. Die luiwammes die een half uur geleden nog op de bank zat is verleden tijd!
Mocht je je afvragen of het wel slim is om uberhaubt in deze hitte te sporten, dan heb je misschien gelijk. Vooral met zware activiteiten is het uitkijken geblazen met dit soort temperaturen. Gelukkig wordt het volgende week met temperaturen rond de 25 graden al iets dragelijker. Maar wáárom sporten we eigenlijk in die bloedhitte? Da’s simpel, zeggen experts. Het is gewoon heel goed voor ons. “Er is een groeiend geloof dat warmte-acclimatisatie een ergogeen hulpmiddel is voor het presteren in koele omgevingen”, zegt Mike Tipton, een expert in extreme omgevingen. Wat hij hiermee wilt zeggen is dat een goede workout in snikhete omstandigheden, je prestaties later op koelere dagen flink ten goede kan komen.
Efficiënter spiergebruik
“Sommige van de veranderingen die je ziet bij de acclimatisatie van warmte, zouden in theorie de workout in elke omgeving ten goede komen,” vervolgt Tipton. “Je ziet een uitbreiding van je circulerende plasma en bloedvolume. En als gevolg hiervan verbeter je de bloedverspreiding in huid en spieren. Dus de functies die het bloed dient worden verbeterd; warmteafvoer, zuurstofvoorziening en verwijdering van de bijproducten van de stofwisseling.” Vrije vertaling: wanneer het warm is, past je lichaam zich aan om meer bloed rond je lichaam te pompen om je af te koelen. Wat betekent dat wanneer de hittegolf ten einde komt, je je spieren efficiënter kunt voeden.
Om snel resultaat te zien, worden tien workouts van 60 tot 90 minuten aangeraden. Let echter wel op wanneer je traint: in de middagzon werkt je hart sneller, zelfs in ruststand. “Begin met een sessie waarbij je hartslag op 150 slagen per minuut ligt”, zegt Tipton. Je zult je verbazen hoe weinig er nodig is. Zelfs lichte oefeningen verhogen je hartslag als het zó heet is als de afgelopen dagen.
Water, water en nóg meer water…
Het klinkt misschien als een no-brainer, maar in deze hitte is het van extreem belang om goed gehydrateerd te blijven. Door de hoge temperaturen zweet je aanzienlijk meer dan normaal, waardoor je liters vocht per uur verliest. Blijf daarom de hele dag door voldoende drinken. “Ze zullen je prestaties niet verbeteren, maar kunnen wel het herstel bevorderen”, zegt de expert.