Stoppen met roken? Neem een paddo!

Nieuw kwalitatief onderzoek werpt licht op hoe een psychedelische behandeling kan helpen bij het verslaan van tabaksverslaving. De studie, gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology, probeerde enkele van de mogelijke psychologische mechanismen te identificeren die leiden tot stoppen met roken bij mensen die psilocybine kregen, de actieve stof in paddo’s en magic truffels.

Plaag voor de volksgezondheid

“Het roken van sigaretten is tegenwoordig een enorme plaag voor de volksgezondheid en hoewel er enkele effectieve behandelingen zijn, werken deze op de lange termijn nog steeds niet voor de meeste mensen en is er enorme ruimte voor verbetering,” verklaarde Tehseen Noorani van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health en Durham University.

“Een open-label pilotstudie had indrukwekkende resultaten in de behandeling van sigarettenrookverslaving met psilocybine-geassisteerde psychotherapie, en we wilden beter begrijpen hoe het werkte – meestal aangeduid als de ‘mechanismen van verandering’. Een manier om dit te doen is om te putten uit de ervaringen van deelnemers, om thema’s te identificeren in waargenomen mechanismen van verandering. ”

Om psychedelica-geassisteerde psychotherapie op schaal mogelijk te maken, moeten ze begrijpen hoe het protocol kan worden gestroomlijnd zonder de veiligheid of werkzaamheid in gevaar te brengen, en kwalitatief onderzoek kan hiervoor cruciaal zijn.

Psychedelica

“Persoonlijk was ik erg enthousiast over het gebruik van psychedelica, die diep betekenisvolle ervaringen kan veroorzaken, voor het verstoren van iets dat zo berucht koppig is als sigarettenverslaving,” voegde Noorani eraan toe. De interviews werden gemiddeld 30 maanden na de eerste psilocybinesessies gehouden.

“Deelnemers meldden dat psilocybine-sessies leidden tot psychologische inzichten, ervaringen van verbondenheid, gevoelens van ontzag en nieuwsgierigheid en verminderde ontwenningsverschijnselen, die allemaal hielpen om met succes te stoppen met roken,” vertelde Noorani.

“Wanneer goed voorbereid en ondersteund, produceerden psilocybinesessies op betrouwbare wijze diepgaande inzichten, die kunnen worden onderverdeeld in nauwere redenen waarom deelnemers roken, en bredere inzichten in hun identiteit, hun leven en de wereld.”

Meer betrokken

Negen van de 15 deelnemers waren effectief gestopt met roken, twee vielen terug en begonnen weer te roken, terwijl een deelnemer stopte met roken, afgezien van een enkele sigaret op feestjes. Alle deelnemers meldden voordelen naast het verslaan van hun verslavingen. “Roken was een van de minst belangrijke consequenties van betrokkenheid van de studie – deelnemers meldden vele andere aanhoudende verbeteringen in hun leven, waaronder verbeterde esthetische waardering, openheid voor ervaring en betrokkenheid bij de gemeenschap,” verklaarde de onderzoeker.