Is Ultimate Dodgeball de stoerste onbekende sport?

Als we vroeger op school mochten kiezen wel spel we deden tijdens gym, dan riep de hele klas in koor ‘TREFBAL!’. De kick om zo hard mogelijk een bal tegen iemand aangooien en er nog voor beloond worden ook, is bijna niet te vergelijken met welke andere sport dan ook. Tegenwoordig heeft het spel er een compleet nieuw element bijgekregen die het nog tien keer cooler maakt: trampolines. Het Amerikaanse SkyZone exploiteert de nieuwe trend op veel plekken in eigen land, maar in Nederland kennen we het jammer genoeg nog niet. Is Ultimate Dodgeball de stoerste onbekende sport? We think so!

Ultimate Dodgeball wordt ook wel Trampoline Dodgeball genoemd: trefbal op trampolines dus. “De trampolines maken het mogelijk op een compleet andere manier rond te bewegen en ballen te ontwijken”, zegt Jeff Platt, de CEO van SkyZone tegen AskMen. “Je ziet zelfs spelers die recht achterover op hun rug vallen en net als in The Matrix onmiddellijk weer omhoog bouncen”. Klinkt cool right? Wacht maar tot je de video’s bekijkt. Vergis je overigens niet in hoe groot dit spel kan worden: in augustus vond in Las Vegas de Ultimate Dodgeball Championships plaats: een evenement dat werd uitgezonden door Fox Sports en de winnaar beloonde met een prijs van 20.000 dollar. Deelnemers kwamen uit maar liefst 30 landen ingevlogen om mee te dingen voor de prijs en de titel van ‘Best Dodgeballer’. “Je moet een goede hand-oog coördinatie hebben en je moet soepel over het veld van trampolines kunnen bewegen. De ballen komen namelijk met 112 kilometer per uur op je af”, vertelt Vince Marchbanks, aanvoerder van Team Doom, dat tot nu toe alle kampioenschappen won.

Terwijl het spel razendsnel populariteit wint in de Verenigde Staten, moet het in Nederland nog beginnen te leven. Een trend waar we rustig op wachten, want we geloven onmiddellijk dat het spel als volwassenen nét zo leuk is als toen we vroeger in de gymzaal stonden. Game on!