Vlees = seks en andere redenen waarom een biefstukje goed voor je is!

In het boek ‘Sex, time and power’ doet de Amerikaanse arts Leonard Schlain verhaal over seks, mannen en vrouwen. Volgens de beste man is het dan ook de ‘schuld’ van vrouwen dat mannen zo graag verlangen naar een stuk steak op hun bord.

“De vrouw betaalde de man in natura in ruil voor een stuk vlees”

Hoe dat komt? Volgens Schlain stamt dat af uit de prehistorie. Toen hadden met name vrouwen een grote behoefte aan vlees door het maandelijkse bloedverlies tijdens hun menstruatie. Dan ging manlief op jacht en in ruil voor het beest ‘betaalde’ de vrouw hem in natura. Vervolgens begon de mens steeds meer carnivoor te worden en werden de sterke voordelen van het knagen op een vleesboutje duidelijk. De eiwitten zorgden voor een goede spieropbouw en door de dierlijke vetten konden de hersenen groeien, die voor een belangrijk deel uit water en vetzuren bestaan.

De oermens haalde dit uit rood vlees en hoe meer er van genuttigd werd, des te intelligenter werd men, met kennis en macht tot gevolg. Uit een ander onderzoek bleek dat mannen die steaks eten, mannelijker zijn dan mannen die veelal groenten eten. Echt biologisch bewijs dat mannen ook daadwerkelijk meer vlees nodig hebben is er echter niet.