Getest: Jabra Solemate Portable Speaker

Deze week ontvingen we op de redactie van GuyTalk een wel erg vet pakketje. De inhoud ervan bestond uit de Jabra Solemate, een portable Bluetooth speaker van dezelfde makers waar we eerder al de Sport Wireless + van mochten testen. We waren dan ook erg verheugd de speaker onder handen te mogen nemen voor een nieuwe, uitgebreide review. Een speaker ‘waarmee je je laptop, tablet of telefoon in een draagbare jukebox omtovert’. Dat is de officiële omschrijving van het elektronicamerk zelf. Is de Solemate écht zo goed als ze zeggen dat hij is? Let’s find out!

Functioneel & robuust
Allereerst gaan we het hebben over het design van de Solemate. Met afmetingen van 17,2 x 6,4 x 7,0 en een gewicht van iets minder dan een kilogram is de portable speaker niet zo klein en licht als menig andere speaker die te koop is. De Solemate behoort dan ook tot in het iets grotere segment speakers, maar is klein genoeg om over bij je te dragen. Vind je dat hij toch iets te groot is? Ook daar hebben ze bij Jabra over nagedacht met de Mini versie van de Solemate. Het apparaat oogt zeer robuust en zo voelt hij ook aan. Als we de specificaties mogen geloven is hij zelfs schok-, spatwater- en stofbestendig, maar we vinden dit apparaatje iets te fijn om dat uit te testen.

De versie die wij binnen hebben gekregen was blauw, maar de Jabra Solemate is in meer verschillende kleuren verkrijgbaar, zoals rood, geel, zwart, wit en grijs. Het ding ziet er cool uit en is praktisch vormgegeven: de onderzijde is voorzien van een anti-slip zool, met daarin een 3,5mm kabel verwerkt voor wanneer je liever geen gebruik maakt van Bluetooth. Aan de zijkant van het apparaat vinden we een Bluetooth- en batterijniveau-indicator, de aan- en uitknop, een 3.5mm ingang en een ingang voor de USB-oplader. De bovenkant is voorzien van een + en – knop om het volume te regelen en een Call-button waarmee je gesprekken aan kan nemen of beëindigen.

Jabra_Solemate_image_viewer_1440x810_06

Prima geluid
Oké, het design zit wel goed… what about de geluidskwaliteit? Laat ik allereerst zeggen dat de Solemate harder gaat dan elke andere portable speaker die ik in mijn handen heb gehad de afgelopen jaren. Nu waren dat er niet enorm veel, maar ik was in ieder geval blij verrast. De geluidskwaliteit zelf zit ook wel in orde. Je moet geen geluid verwachten als uit een Home Theatre set, maar voor een portable speaker doet de Jabra het gewoon heel erg goed. Het enige puntje dat ik zou kunnen bedenken is dat de bass op het hoogste volume bij bepaalde nummers niet helemaal lekker tot zijn recht komt, maar dan ben ik aan het mierenneuken. De ingebouwde woofer doet zijn werk verder namelijk prima.

Dan de prijs: voor iets meer dan 100 euro is de Jabra Solemate te koop bij winkels als Media Markt, Saturn en andere elektronicaketens. Een aardige prijs voor een portable speaker, maar de Solemate is het dubbel en dwars waard. Een perfecte partner voor op vakantie of als je gewoon wat meer dikke sounds in je dagelijkse leven kan gebruiken.

Enkele specificaties:

 • Beschermtas
 • 3,5mm kabel
 • Rubberen USB-kabel
 • Inbegrepen Jabra Sound App
 • Bluetooth Technologie
 • NFC: Near Field Communications
 • 3 Luidsprekers
 • Digital Signal Processing
 • Batterijduur: 10 uur speeltijd
 • Stand-by tijd: 960 uur
 • Lithium Ionbatterij