Stel je voor dat je iemands hand schudt en daarna heeft je lichaam geen energie meer om andere dingen te kunnen doen. Dat kun je je bijna niet voorstellen. Toch gebeurt dat als lichaam geen magnesium op voorraad heeft. Magnesium is een van de meest belangrijke voedingsstoffen voor een goed werkende en gezonde energiehuishouding in het lichaam. Daarnaast zorgt het nog voor meer dan nog 300 andere lichaamsprocessen zoals spieraanspanning en –ontspanning. Maar veel mensen hebben een magnesiumtekort. Hoe kan het veel mensen een tekort hebben aan deze belangrijke vitamine? In het artikel lees je meer over magnesium, de werking en wat er gebeurt als er een magnesiumtekort ontstaat.
Wat is magnesium?
Magnesium is een mineraal dat je lichaam onder andere nodig heeft voor de vorming van bot en spieren. Het lichaam slaat magnesium voornamelijk op in de botten, ongeveer 60 procent van de totale hoeveelheid. De spieren bevatten 25 tot 30 procent. Magnesium kan je binnenkrijgen door het eten van verschillende voedingsmiddelen. Zo zit dit mineraal in zit in volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees. Ook water kan bijdragen aan de inname van dit mineraal. Daarnaast bevatten ook plantaardige voedingsmiddelen zoals pompoen- en zonnebloempitten, amandelen, quinoa en havervlokken magnesium.
Een magnesium tekort
Op het moment dat je te weinig van deze voedingsmiddelen binnenkrijgt kan je een tekort krijgen aan magnesium. Er zijn best veel mensen die hier last van hebben. Zo zegt het voedingscentrum dat veel jongeren een tekort aan magnesium hebben. Een tekort kan op vele manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een ongezond eetpatroon of door het overmatig drinken van alcohol. Ook suikerziekte of chronische ziekten van de ingewanden of nieren kan zorgen voor een tekort aan dit mineraal. Daarnaast hebben vrouwen tijdens hun zwangerschap en nadien (tijdens het geven van borstvoeding) ook kans op een tekort aan magnesium omdat het lichaam meer nodig heeft. Datzelfde geldt voor sporters. Het lichaam heeft meer energie nodig tijdens het sporten en sporters verbruiken dan ook vaak tot 20 procent meer magnesium dan normaal. Zij kunnen dan ook het beste voedingssupplementen innemen die dit mineraal bevat.
Wat gebeurt er bij een tekort aan magnesiumtekort?
Zodra je lichaam een tekort heeft aan dit mineraal kan je lichamelijk klachten krijgen. Veel voorkomende symptomen om te herkennen dat je een magnesiumtekort heb is dat je oogleden gaan trillen of dat je kramp in je kuiten krijgt. Ook kun je een tintelend of verdoofd gevoel krijg, last krijgen van vermoeidheid en slapeloosheid. Daarnaast zijn klachten zoals hoofdpijn en migraine, rusteloosheid, moeite met concentreren, depressieve buien ook klachten die kunnen ontstaan bij een tekort aan magnesium. Omdat dit mineraal een belangrijke bijdrage levert aan de energiehuishouding en botten kan een langdurig tekort op lange termijn zorgen voor verkalking van aders of van de nieren en hartritmestoornissen. Het is dus van belang dat je altijd voldoende binnenkrijgt of snel het tekort oplost. Wil je ervoor zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijg is het slim om elke dag twee porties fruit en twee porties groente te eten en veel volkorenproducten. Zo krijg je op een natuurlijke wijze voldoende van dit belangrijke mineraal binnen, en als dat niet lukt kun je altijd nog je toevlucht zoeken tot voedingssupplementen.